Singer: Větší riziko je pro Česko recese v eurozóně než ukrajinská krize

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Vnější rizika pro českou ekonomiku, zejména situace v eurozóně a na Ukrajině, v posledních týdnech vzrostla, uvedl v úterý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Větším rizikem je ovšem podle Singera recese v EU než ukrajinsko-ruský konflikt.

„Ekonomika je na cestě k rovnovážnému a rychlejšímu růstu, který by ale mohl být zbrzděn vnějšími faktory,“ uvedl Singer v prezentaci pro studenty Západočeské univerzity v Plzni.

Případná recese v eurozóně by byla podle guvernéra větším rizikem pro ekonomiku než ukrajinsko-ruský konflikt, pokud se tam situace nezhorší až k nejčernějším scénářům.

ČNB: Bez intervencí by byla inflace záporná

ČNB udržuje úrokové sazby poblíž nuly a drží kurz koruny na slabší straně 27 korun za euro za účelem vyhnout se hrozící deflaci a podpořit růst cen k inflačnímu cíli, který má banka nastaven na úrovni dvou procent. Centrální banka před nedávnem prohlásila, že bez devizových intervencí by byla inflace v prvních dvou čtvrtletích výrazně záporná.


„Jedná se přitom doposud dominantně o přímý kurzový vliv prostřednictvím dovozních cen, zatímco sekundární dopady do inflace navazující na oživení ekonomické aktivity a mzdového růstu by se měly začít projevovat až ve druhém pololetí 2014,“ uvedla ČNB k dopadům intervencí. Vliv samotného oslabení kurzu koruny se tak podle ČNB do cen zatím promítá v souladu s očekáváním centrální banky.

Singer: Ekonomika poroste o téměř tři procenta

Singer už před časem řekl, že ekonomika letos podle odhadu centrální banky vzroste o téměř tři procenta a táhnout ji budou hlavně fixní investice, které budou odrážet rostoucí zahraniční poptávku. Porostou podle něj i vládní investice a spotřeba domácností.

Podobný odhad měl v polovině letošního roku i Mezinárodní měnový fond, který české ekonomice předpověděl růst o 2,5 procenta a stejné tempo i v příštím roce. Poradenská společnost EY byla v této souvislosti ještě optimističtější, když tuzemské ekonomice přisoudila růst 2,6 procenta v letošním roce a 2,8 procenta v příštím roce.