Skládání vlády pokračuje, Rusnok má zatím ministry Pecinu, Benešovou a Tomana

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: E15 Eduard Erben

Místo v úřednické vládě Jiřího Rusnoka zatím přijali tři lidé, Martin Pecina jako ministr vnitra, Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti a Miroslav Toman, který by měl vést ministerstvo zemědělství. Rusnokovu nabídku na místo šéfa diplomacie si rozmýšlí Jan Kohout, na vedení zdravotnictví náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát, ministerstva pro místní rozvoj dosavadní náměstek Jakub Braun a osloven s nabídkou pokračování byl i současný ministr obrany Vlastimil Picek.

Rusnok už se dočkal také záporných odpovědí. Místo ministra financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce jeho bývalý šéf Petr Šimerka a ministerstvo školství současný ministr Petr Fiala.

Nový premiér dnes v České televizi k hledání ministrů řekl, že vláda vzniká „ve složité době a za poněkud netypických okolností“, navíc řada oslovených musí respektovat svůj osobní život a práci. K diplomatu Kohoutovi Rusnok uvedl, že se po dohodě ozve v polovině příštího týdne, ministr obrany Picek se prý k nabídce vyjádří po svém návratu ze zahraničí.

Rusnok také prozradil, že dnes nabídl místo ministra financí dosavadnímu náměstkovi tohoto úřadu Janu Gregorovi, ten však řekl, že se na to necítí. Premiér nevyloučil že by vedení resortu nabídl Jaroslavu Ungermanovi z Českomoravské konfederace odborových svazů.

Naopak odmítl, že by nabídl vedení ministerstva kultury bývalému řediteli České televize Jiřímu Balvínovi nebo spisovateli Pavlu Kohoutovi, který ho dnes navštívil.

Dnes se spekulovalo také o bývalé ministryni školství Miroslavě Kopicové, která Rusnoka navštívila. Kopicová však uvedla, že žádnou nabídku nedostala, s Rusnokem řešili pouze téma rozpočtu na vědu a výzkum.

Designovaný premiér se také vyjádřil ke sporům uvnitř ČSSD, zda kvůli účasti v úřednické vládě vyloučit ze strany Marii Benešovou. „Při hledání osobností do vlády mě nezajímá jejich politická příslušnost,“ prohlásil Rusnok. Zopakoval, že kabinet bude vládou odborníků, která nebude řešit koncepční otázky, ale běžné záležitosti denního chodu.

K tvorbě rozpočtu na příští rok uvedl, že jeho kabinet oproti dosavadní vládě Petra Nečase (ODS) peníze navíc neuvolní. „Žádné utrácení se dít nebude,“ upozornil Rusnok. Řekl však, že považuje za rozumné zvýšit minimální mzdu přibližně o 500 korun. „Nebyla zvýšena aspoň pět let či více, což není normální,“ vysvětlil premiér.