Škoda Electric dodá do Žiliny trolejbusy za čtvrt miliardy

Škoda Tr 30 SOR

Škoda Tr 30 SOR Zdroj: plzensketrolejbusy.cz

Plzeňská Škoda Electric dodá 20 nových trolejbusů slovenskému městu Žilina. Hodnota kontraktu je téměř čtvrt miliardy korun. Škoda zvítězila ve výběrovém řízení Dopravního podniku města Žilina.

Konečná cena byla podle mluvčí mateřské Škody Transportation Lubomíry Černé stanovena v elektronické aukci. V první fázi, ještě do konce letošního roku, dodá Škodovka zákazníkovi deset vozů, z toho tři dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 30 Tr SOR a sedm kloubových osmnáctimetrových typu Škoda 31 Tr SOR.

Žilina tak posílí svůj vozový park o plně nízkopodlažní trolejbusy s asynchronními pohony a moderními informačními systémy pro cestující, řekla mluvčí.

Dopravní podnik města Žilina nyní provozuje celkem 42 trolejbusů. „Oproti současným přinesou nové vozy jak zvýšení komfortu pro cestující, tak úsporu elektrické energie a snížení nákladů na údržbu,“ řekl ředitel divize Trolejbusy Škody Electric Karel Majer. Plzeňský podnik nedávno dodal na perspektivní slovenský trh vozidla pro Prešov, Banskou Bystrici a Bratislavu.

:

plánuje letos utržit asi čtyři miliardy korun, o čtvrtinu více než loni. Nárůst má zajistit zejména velká poptávka po trakčních motorech a elektrických pohonech vozidel, výroba trolejbusů má stagnovat na loňských zhruba 130 vozech.

Export firmy dosáhne téměř dvou třetin produkce. V letech 2013 a 2014 plánuje atakovat pětimiliardové tržby. Podnik je trvale ziskový v řádu stovek milionů korun ročně.