Snažte se zachovat koalici, vyzývá pražskou buňku předsednictvo ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Předsednictvo ANO doporučilo pražským zastupitelům jednat dál o zachování současné koalice. Členy vyjednávacího týmu budou předseda zastupitelského klubu a odvolaný radní pro majetek Michal Hašek, radní pro zdravotnictví Radek Lacko a náměstkyně primátorky Eva Kislingerová. Primátorka Adriana Krnáčová kvůli nemoci v týmu nebude. Členové předsednictva před jednáním připustili, že problémy pražské organizace souvisejí s neshodami primátorky a odstupující krajské předsedkyně Radmily Kleslové.

„Předsednictvo doporučilo, aby zastupitelé zvážili změny ve vedení klubu. Na separátním jednání klubu to nebylo akceptováno,“ řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Michal Hašek tak dál zůstává předsedou klubu. Michal Hašek tak dál zůstává předsedou klubu, poměr hlasování zastupitelů komentovat nechtěl. „Došli jsme k tomu, že by bylo nejlepší demonstrovat jednotu klubu a pokračovat v této sestavě,“ uvedla primátorka.

Nejednotnost pražských zastupitelů před jednáním kritizovali někteří členové celostátního předsednictva. „Byl tam trošičku boj mezi primátorkou a krajskou předsedkyní, ten tam vnášel neklid,“ řekl místopředseda hnutí Jan Volný. Připustil tím skutečnost, o níž se již nějakou dobu mluví v médiích i zákulisí pražské politiky. Kleslová údajně řídila část hnutí, která primátorku nepodporovala.

O osobních sporech v pražské organizaci mluvil také poslanec a člen předsednictva Martin Komárek. „Já si myslím, že tam budou určitě nějaké osobní problémy,“ uvedl.

Babiš: Krnáčová neoslabuje

Podle Babiše dnes zastupitelé přesvědčovali předsednictvo o jednotě klubu. Babiš také odmítl spekulace o tom, že pozice Krnáčové v zastupitelském klubu oslabuje. „Nemyslím si, že oslabuje. Klub deklaroval, že je jednotný, tak doufejme, že to tak bude,“ prohlásil. Krnáčová nicméně připustila, že názorové neshody samozřejmě mezi zastupiteli jsou.

Na páteční jednání zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice jde nejsilnější magistrátní klub s tím, že bude chtít znát stanoviska koaličních partnerů a detaily jejich požadavků. „Uděláme maximum pro to, aby ANO zůstalo ve vedení města,“ řekl Hašek. Požadavky ostatních stran podle něj následně probere zastupitelský klub.

Vedení ANO také svolalo mimořádný sněm pražské organizace na 14. listopadu. O nástupci Radmily Kleslové, která v úterý oznámila rezignaci, bude hlasovat všech jejích 250 členů. Kleslová podle Babiše dál kandidovat nebude. Odstupuje prý na Babišovu žádost.

O tom, kdo Kleslovou nahradí, prý předsednictvo nejednalo. „Je to záležitost našich členů,“ řekl Babiš. Předsednictvo pražské organizaci doporučilo i volbu nových místopředsedů. Podle Haška je už jednání o obsazení postů vedou, ke své kandidatuře řekl, že je to „otevřená otázka“.

Babiš také odmítl spekulace o tom, že pozice primátorky Krnáčové v zastupitelském klubu oslabuje. „Nemyslím si, že oslabuje. Klub deklaroval, že je jednotný,“ prohlásil. Krnáčová připustila, že názorové neshody samozřejmě mezi zastupiteli jsou.

Překvapivé odvolání

Krize v magistrátní koalici vyvrcholila v noci na pátek, kdy za podpory koaličních zastupitelů přišli o funkci čtyři z 11 pražských radních. Odvoláni byli náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD).

Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci. Zastupitelé Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se dnes usnesli, že budou při pražských koaličních jednáních s ANO a ČSSD požadovat kompetence pro řešení problémů se svozem odpadu a Institut plánování a rozvoje (IPR).

Bohumil Pečinka: Zrady a protizrady v Praze