Sobotka: ANO by mělo rychle vyřešit pražský chaos

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Chaos v Praze by mělo rychle vyřešit hnutí ANO spolu s ostatními stranami, je přesvědčen premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Praha, kde se v noci de facto rozpadla koalice, by si podle ministerského předsedy zasloužila více stability a méně politikaření. Hlavního města je mu líto, dodal.

„Je mi Prahy líto, hlavní město má spoustu nedořešených problémů a zasloužilo by si více stability a méně politikaření,“ uvedl v reakci na noční vývoj Sobotka.

Primátorka by měla postupovat tak, aby bylo do příštího zastupitelstva jasno

„Volby v Praze vyhrálo ANO, tak by ten chaos mělo rychle na základě jednání s ostatními stranami vyřešit. Primátorka by nyní měla postupovat tak, aby bylo do konání příštího zastupitelstva jasno. Je to v zájmu Prahy i jejích občanů, protože neúplná rada města bez jasné většiny v zastupitelstvu dlouho fungovat nemůže,“ dodal premiér.

Zastupitelé hlavního města odvolali na nočním jednání z funkce čtyři z jedenácti radních. Odvoláni byli náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Pro jejich odvolání přitom hlasovali i někteří členové koalice. Předseda SZ Ondřej Mirovský sdělil, že odvolání Stropnického považuje za nehorázný způsob vypovězení koaliční smlouvy.

Náměstek Dolínek: Stropnický si dělá kampaň do Sněmovny na úkor Prahy