Sobotka: Babiš bez konzultace navrhl zmrazení platů ve veřejném sektoru

Ministr financí Andrej Babiš návrh rozpočtu nekonzultoval s koaličními partnery, říká a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo).

Ministr financí Andrej Babiš návrh rozpočtu nekonzultoval s koaličními partnery, říká a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo). Zdroj: CTK

Zmrazení platů zaměstnanců veřejného sektoru navrhuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministr financí Andrej Babiš (ANO) v první verzi svého rozpočtu na příští rok. Sobotka, který s návrhem nesouhlasí, to dnes řekl v Poslanecké sněmovně. Babiš prý předložil rozpočet bez konzultace.

Ministr financí na úterní koaliční radu přinesl návrh, který počítá s deficitem ve výši 70 miliard korun v příštím roce. Sociální demokraté s ním ale nesouhlasí a chtějí v rozpočtu zohlednit například valorizaci penzí, zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru nebo plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce.

„Ministerstvo financí ten návrh připravilo bez konzultace s ostatními koaličními stranami. Myslím si, že je v zájmu ministra financí, aby pro svůj rozpočet získal podporu ve vládě,“ poznamenal Sobotka. Podle něho rozpočet musí umožnit naplňování koaliční smlouvy.

„Jestliže v tom návrhu rozpočtu zvyšujeme výdaje na obranu, tak si nedokážu představit, že na druhé straně řekneme u zaměstnanců veřejného sektoru, tak jak to navrhuje ministerstvo financí, že budou mít zmrazené mzdy,“ uvedl také.

Rychloanalýza pro Babiše