Sobotka: ČSSD nechce a nebude měnit koaliční smlouvu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sociální demokraté nechtějí a nebudou podle premiéra Bohuslava Sobotky měnit koaliční smlouvu. V koaliční vládě chtějí ale navzdory útokům na sněmu hnutí ANO, s nímž si prý tak trochu zbyli, pokračovat. Sobotka také kritizoval nové stanovy ANO, které podle něj připomínají spíše stanovy akciové společnosti.

Uvedl to v blogu na webu ČSSD. Napsal také, že hnutí ANO dříve nesměle navrhovalo Úsvit jako koaličního partnera místo lidovců.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na víkendovém sněmu ANO uvedl, že hnutí při vstupu do vlády věřilo, že koalice je partnerství bez podrazu, ale není tomu tak. Babiš očekává, že se vztah koaličních partnerů bude zhoršovat s blížícími se krajskými volbami v příštím roce. Vymezil se zejména proti ČSSD, která je podle něj zatížena kontroverzní minulostí a chce zvyšovat daně. To ale hnutí ANO odmítá.

„Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazu. Samozřejmě není tomu tak,“ komentoval Babiš období před více než rokem, kdy ANO vyjednávalo o koalici s ČSSD a lidovci. Dnes by prý byl tvrdší. Za naivní označil, aby ČSSD měla při podobném výsledku osm členů vlády a nominovala šéfa Legislativní rady vlády. Také měl prý trvat na transparentních tocích ve zdravotnictví. Za rok ve vládě má ale podle něj ANO více zkušeností, vědomostí a sebevědomí a nenechá se „mediálními hrátkami tlačit tam, kde by to bylo nevýhodné“.

Do budoucna by si Babiš přál, aby stejně jako hnutí mohl vládnout celé společnosti. Jak prohlásil, je zastáncem většinového volebního systému. Jeho zavedení sice zatím považuje za nereálné, to ale neznamená, že nebude hledat politické spojence, kteří by mu pomohli nový způsob voleb prosadit.