Sobotka: ČSSD se bude snažit, aby nemusela omezit volební kampaň

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Sociální demokracie udělá vše pro to, aby nutnost zaplatit více než 300 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi nedopadla na volební kampaň před podzimními volbami, řekl dnes novinářům ve Washingtonu premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Omezení politické soutěže v Česku v důsledku rozhodnutí soudu by podle něj nebylo dobré. Strana uvažuje o tom, že peníze uhradí z úvěru.

„Já myslím, že budeme postupovat tak, aby se ta úsporná opatření co nejméně dotkla činnosti sociální demokracie směrem k voličům, to znamená, musíme mít alespoň elementární, minimální prostor, abychom mohli konkurovat ostatním politickým stranám,“ řekl Sobotka na dotaz, jestli se úsporná opatření dotknou i volební kampaně před krajskými a senátními volbami.

„Asi by nebylo úplně v pořádku, kdyby tímto rozhodnutím soudu došlo k nějakému omezování politické soutěže v České republice,“ dodal.

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec nyní podle Sobotky připravuje návrh razantních úsporných opatření, která se dotknou především vnitřních nákladů strany. Zároveň mapuje možnosti pokrytí výdajů, které bude muset podle Sobotky strana pravděpodobně realizovat z cizích zdrojů formou úvěru. Altner, který jako jeden z právníků ČSSD zastupoval ve sporu o Lidový dům, na straně vysoudil přes 337 milionů korun.