Sobotka: Deficit by měl být příští rok nižší než dvě procenta HDP

Výdaje na vzdělání, investice do infrastruktury a snížení nezaměstnanosti budou hlavními prioritami ČSSD v rozpočtu na rok 2016. Celkový deficit veřejných financí v roce 2016 by měl být nižší než dvě procenta HDP. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle něho bude ČSSD v koaličních jednáních o podobě státního rozpočtu podporovat například také posílení financování oblasti sportu o dvě až tři miliardy korun, zvýšení výdajů na výzkum a inovace nebo růst platů zaměstnanců veřejného sektoru.

„U jejich platů, včetně platů hasičů, učitelů, policistů či zdravotních sester a lékařů bude ČSSD prosazovat zvýšení tarifních platů alespoň o tři procenta,“ uvedl dále Sobotka. Výdaje na výzkum a inovace by podle něj měly celkově překročit 28 miliard korun. ČSSD také navrhuje valorizovat penze alespoň o 200 korun v průměru.

Podle premiéra hodlá ČSSD pokračovat ve stabilizaci zdravotnictví a navrhne zvýšení plateb za státní pojištěnce. V oblasti školství chce mimo jiné zajistit dostatečné prostředky na regionální školství včetně 400 milionů korun na asistenty pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Investiční pobídky a podpora průmyslových zón

„Pro snížení nezaměstnanosti pokládá ČSSD za nutné zajištění prostředků na investiční pobídky a podporu průmyslových zón v regionech s vysokou nezaměstnaností a také dostatečné zdroje na zajištění přípravy výstavby a budování dopravní infrastruktury. Výdaje státního fondu dopravy by se příští rok měly pohybovat minimálně na úrovni roku 2015,“ dodal Sobotka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že navrhne vládě, aby schodek státního rozpočtu v příštím roce činil 70 miliard korun. „Je to pouze návrh ministerstva financí, není to zatím koaliční shoda,“ uvedl dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce premiér.

Příští rok má být schodek o 30 miliard nižší

Na letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 100 miliard korun, příští rok tedy počítá Babiš s deficitem o 30 miliard nižším. V loňském roce státní rozpočet skončil se schodkem 77,8 miliardy korun.

Český statistický úřad na začátku dubna uvedl, že deficit veřejných financí loni stoupl na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 1,16 procenta. Deficit vzrostl kvůli růstu investičních výdajů vlády, růstu vládních výdajů na konečnou spotřebu a výplatě 14 miliard korun klientům z Fondu pojištění vkladů. Letos vláda počítá s deficitem veřejných financí 1,9 procenta HDP, tedy také pod třemi procenty HDP, která požaduje EU.


source: tradingeconomics.com

Česká ekonomika roste rychleji, než naznačoval předběžný odhad