Sobotka: Kampaň ANO k reformě policie stála na pomluvách, Babišovy konstrukce neobstály

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo) Zdroj: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Sergej Stanišev, Sigmar Gabriel a Jeremy Corbyn na sjezdu evropských socialistů
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Prezident Miloš Zeman jmenoval 30. listopadu v Praze novým ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka (uprostřed) a novým ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku (vpravo). Vlevo na snímku je premiér Bohuslav Sobotka.
7
Fotogalerie

Kampaň hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše proti loňské policejní reformě byla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) založená na nepravdivých informacích a pomluvách. Předseda vlády na facebooku uvedl, že na základě dnes zveřejněné zprávy sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie se Babišovy konstrukce zhroutily jako domeček z karet.

Sobotka uvedl, že jednomyslně přijaté závěry komise jsou jasné. "Tvrzení o 'brutálním úniku informací' ze strany policejního prezidenta se nepotvrdila. Nebyly prokázány spekulace, že policejní reorganizace byla údajně realizovaná pod politickým tlakem a na základě politického zadání za účelem odstranění Roberta Šlachty z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)," napsal Sobotka.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) dnes při čtení závěrečné zprávy ve Sněmovně konstatoval, že cílem reorganizace nebylo odstranit Šlachtu, omezit činnost policejních útvarů nebo zabránit vyšetřování některých kauz. ANO loni hrozilo kvůli reorganizaci výpovědí koaliční smlouvy, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podle hnutí chtěl destabilizovat policii.

Sobotka proto tvrdí, že loňská politická politická kampaň ze strany ANO a Babiše byla založena na nepravdivých informacích a pomluvách. "Konstrukce o spiknutí proti ÚOOZ, šířená ANO a médii, patřícími Agrofertu, se dnes na základě zprávy parlamentní vyšetřovací komise zhroutila jako domeček z karet," uvedl. Pod Babišův Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.