Sobotka: Podíl českých potravin na pultech může zvýšit kontrola

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka se vyslovil pro vyšší kontrolu zboží na pultech obchodníků. Podle něj to povede ke zvýšení podílu českých výrobků v prodeji. Dodal, že kontrola kvality zboží zajistí, aby se na pultech neobjevovalo zboží s nevyhovujícími parametry. Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman ve čtvrtek na Země živitelce uvedl, že potravináři by byli rádi, kdyby až 80 procent zboží v českých obchodech tvořili tuzemské výrobky.

„Jsme součástí jednotného evropského trhu. V důsledku toho zde můžeme pozorovat pozitiva i negativa. Pro nás je důležité, aby lidé v českých řetězcích nakupovali kvalitní zboží,“ uvedl Sobotka. Dodal, že právě posuzování jakosti může vést k tomu, že se podíl českého zboží bude navyšovat. „Přísnější kontrola kvality je jeden z nástrojů, který nám nikdo nemůže v rámci společného evropského zemědělského trhu určit,“ uvedl český premiér.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na zahájení Země živitelky uvedl, že navýšení podílu českých potravin v obchodech je legislativně velmi obtížnou záležitostí. Právě s ohledem na jednotný trh EU. „Jsou tady jiné státy, které podobné pokusy zkoušejí, ale žádný stát neměl takto vysoko nastavenou hodnotu na 80 procentech,“ řekl ministr ČTK. Podle něj například v Rumunsku je nyní podíl povinného tamního zboží v řetězcích na 50 procentech. Chce napřed zjistit, jaký podíl českého zboží v českých obchodech je už nyní, v některých supermarketech podle něj může být tento podíl nad 50 procenty.

I bez legislativních úprav si však mohou spotřebitelé podle ministra vybrat české zboží. Podle novely zákona o potravinách mají výrobci zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, musí být obsah českých částí minimálně 75 procent, přikazuje novela. Naopak české výrobky se mohou označit vlaječkou s nápisem Česká potravina.