Sobotka: Státní nafta v Německu je obrovským poučením pro budoucnost

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Případ nafty ze státních hmotných rezerv, které má Česko v areálu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v Německu, je poučením pro budoucnost. Po jednání Bezpečnostní rady státu to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V budoucnu by podle něj měly být podobné zásoby pokud možno skladovány v Česku. V otázce návratu nafty za více než miliardu korun není podle něj důvod ke skepsi.

Naftu má Česká republika ve skladu firmy Viktoriagruppe v německém Kraillingu. S firmou bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce v lednu neuznal, že nafta patří Česku. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) s rozhodnutím nesouhlasí a věří ve změnu postoje německé strany. Nové rozhodnutí by mohlo být známo v úterý.

„Tyto hmotné rezervy jsou vlastnictvím České republiky, byly pořízeny za prostředky našich daňových poplatníků,“ poznamenal Sobotka. České úřady podle něj podnikají všechny kroky, aby o ně Česko nepřišlo. Navrhly například svého zástupce do věřitelského výboru, diplomaté problematiku také zmiňují při jednáních se svými německými kolegy. „Rozhodně není důvod, abychom podléhali skepsi,“ zdůraznil premiér k současnému vývoji.

Poučení pro budoucnost

Podle Sobotky je záležitost „obrovským poučením pro budoucnost“, aby tyto hmotné rezervy byly pokud možno skladovány v Česku a u firem, které kontroluje stát. Předseda vlády dodal, že se situací bude zabývat každé zasedání Bezpečnostní rady státu.

Nafta, kterou má Česko v Kraillingu uloženu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu. Celkem stát skladuje zásoby nafty na 95 dnů. Pohledávky českých úřadů vůči zkrachovalé firmě dosahují až 1,8 miliardy korun, jen samotná SSHR přihlásila pohledávky za 1,5 miliardy korun. Zbylou část nárokují celní a daňové úřady.

Viktoriagruppe převzala část zásob paliv v roce 2004
Vývoj událostí kolem zásob české ropy, uložených v Německu u firmy Viktoriagruppe (insolvenční správce firmy odmítl, že nafta v německém skladu patří ČR):
2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv. Podle původního kontraktu skladovala společnost pohonné hmoty v zásobnících na území ČR.
Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe, objevily se spekulace o napojení na ruský Lukoil. Firma později podle médií svou majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.
Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasil s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.
Červenec 2014 - Kontrola v německém skladu Viktoriagruppe v bavorském Krailingu ukázala, že chybí 700 tisíc litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa navíc společnosti udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.
Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle serveru Aktuálně.cz ve výši 350 milionů korun) obstavena bankovní účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.
Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v bavorském skladu ukázala, že opět chybí část paliv, tentokrát přibližně pět milionů litrů nafty. V Německu přitom Viktoriagruppe skladovala čtyři pětiny paliva, kterém jí SSHR svěřila (firma celkem měla na starosti zásoby na zhruba 2,5 dne spotřeby v ČR).
2. října 2014 - Informace o potížích firmy Viktoriagruppe se zásobami paliv i dluhy vůči státu se objevily v českých médiích. Mluvčí SSHR Jakub Linka sdělil, že správa eviduje neproplacené faktury ze strany společnosti a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu. Vedení Viktoriagruppe informace o ztrátách ztráty zásob popíralo.
22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží státního podniku Čepro. Německé sklady firmy byly pod dozorem bavorské celní správy.
3. listopadu 2014 - Předseda SSHR Pavel Švagr řekl, že nelze vyloučit, že Viktoriagruppe, která správě dluží 126 milionů korun, skončí v insolvenci. Podle dostupných informací již firma začala rozdávat výpovědi.
28. listopadu 2014 - Správa státních hmotných rezerv oznámila, že už přemístila pohonné hmoty z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží Čepra.
8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
23. ledna 2015 - Předseda SSHR Pavel Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v jejím německém skladu patří ČR. S rozhodnutím správce SSHR nesouhlasí.