Sobotka: Žádná daňová revoluce nebude

Možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka

Možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: Euro - Tomas Novak

Příští rok žádná daňová revoluce nebude, řekl dnes předseda ČSSD a možný premiér Bohuslav Sobotka. Zdůvodnil to tím, že nová vláda vznikne na přelomu roku. Uvedl to v souvislosti se snahou ANO 2011 a KDU-ČSL o zmrazení daňových sazeb na rok či dva.

„Příští rok nás žádná daňová revoluce ani teoreticky čekat nemůže. Reálné změny na příjmové straně veřejných rozpočtů by se měly odehrát k 1. lednu roku 2015,“ uvedl Sobotka. O zmrazení daňových sazeb lze podle Sobotky mluvit, ale ne o zmrazení výdajů s ohledem na potřebu valorizovat důchody nebo stabilizovat situaci ve zdravotnictví.

ANO 2011 požaduje, aby všechny daně zůstaly do roku 2016 na současné úrovni. Prý se na tom v úterý už dohodli jejich experti se zástupci ČSSD. Sociální demokraté ale tvrdí, že definitivní dohody zatím dosaženo nebylo, neboť tu mohou uzavřít jen vyjednávací týmy. ČSSD chce například dojednat vyšší zdanění hazardu.

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) by se ale mohla zachovat takzvaná solidární přirážka, tedy v podstatě druhá sazba daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny, která má platit až do konce roku 2015.

David Klimeš: Ministerský rébus Bohuslava Sobotky