Sobotkova blamáž: z Brabce se stal Brabenec, z Jurečky ministr zdravotnictví

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky Zdroj: ctk

Návrh na jmenování vlády, který premiér Bohuslav Sobotka odeslal na Hrad, obsahoval několik chyb. V dokumentu například není uveden celý název ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Předseda KDU-ČSL a ministr pro pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek zase v textu nemá uvedeny všechny vysokoškolské tituly.
V dokumentu například není uveden celý název ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.
Návrh na jmenování vlády, který premiér Bohuslav Sobotka odeslal na Hrad, obsahoval několik chyb. Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka v něm byl překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně uvedeno "Brabenec".
Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka byl překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně uvedeno "Brabenec".
Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka byl překřtěn na Martina. Namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce bylo  chybně uvedeno "Brabenec".
8
Fotogalerie
Návrh na jmenování vlády, který premiér Bohuslav Sobotka odeslal na Hrad, obsahoval několik nepochopitelných chyb, čehož prezident Miloš Zeman hned využil k ironickým poznámkám. Třeba kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka v něm byl překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně uvedeno „Brabenec“.

Zeman pak při jmenování vlády premiéru Bohuslavu Sobotkovi chyby v nominačním dopise ironicky vytknul. „Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ uvedl Zeman, který se sám párkrát v projevu přeřekl.

Brabce do vlády nominovalo hnutí ANO. „Na rozdíl od pana prezidenta, my překlepy v dopise odpouštíme. Brabenec místo Brabec se v případě ministra životního prostředí tak trochu nabízel,“ uvedlo hnutí na svém Facebooku.

Sobotka později uvedl, že dokument plný chyb vznikl na sekretariátu ČSSD a snažil se věc zlehčit. Poznámky ze strany Zemana prý bere jako jeden z jeho bonmotů. „Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot skutečně nemůže odpustit v žádné situaci, takže já to vyjádření pana prezidenta vnímám jako jeden z bonmotů, kterými je pověstný,“ uvedl na tiskové konferenci po prvním zasedání své vlády Sobotka.

„A možná na okraj k tomu vystoupení a k tomu hodnocení. Je tady staré pořekadlo: 'Co se škádlívá, rádo se mívá', a tak já doufám, že to bude platit i pro budoucí vztahy mezi panem prezidentem a nově vzniklou vládou,“ nechal se také slyšet ministerský předseda. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že kdyby dokument, pod nímž je jeho podpis, vznikal na úřadu vlády, chyby by v něm nebyly.

Podívejte se na chyby v Sobotkově návrhu na jmenování vlády:

Zeman v projevu ke členům vlády uvedl, že kdyby se měl řídit striktně textem dokumentu, nemohl by některé ministry jmenovat. Mezi nejzjevnějšími chybami zmínil právě špatně uvedené Jurečkovo jméno a zařazení na ministerstvo či chybu v Brabcově příjmení. „Mít ve vládě dva ministry zdravotnictví je zajímavá idea, ale vládě by neprospěla,“ řekl Zeman.

V dokumentu také například není uveden celý název ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Předseda KDU-ČSL a ministr pro pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek zase v textu nemá uvedeny všechny vysokoškolské tituly.

Zeman jmenoval koaliční vládu sociální demokracie hnutí ANO a lidovců 95 dní od podzimních předčasných voleb. Končí tak období, v němž po pádu pravicové vlády zemi vedl úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka.

Babišův střet zájmů: iDnes, ministerstvo dopravy a data jízdních řádů