Solárním baronům hrozí za podvod šest let a propadnutí majetku

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Propadnutí majetku i nepodmíněné tresty navrhl státní zástupce šesti lidem v kauze solární elektrárny společnosti Mondragone u Prostějova. Licenci získala koncem roku 2010, tedy těsně před citelnou změnou výkupních podmínek solární energie v neprospěch provozovatelů. Elektrárna nebyla dokončená fakticky ani právně, uvedl v závěrečné řeči žalobce Jiří Morava.

Pět lidí se podle obžaloby dopustilo podvodu, někdejší pracovník Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jan Kourek pak navíc ještě zneužití pravomoci veřejného činitele. Pro Kourka navrhl žalobce trest pět až šest let vězení plus propadnutí majetku i zákaz činnosti.

U některých dalších obžalovaných, kteří vinu v minulosti popřeli, by se státní zastupitelství spokojilo s propadnutím majetku. Mezi obžalovanými je také například revizní technik Vlastimil Dubský a představitelé firem, které se na výstavbě podílely. Obžaloba navíc směřuje proti společnosti Mondragone.

Neprovozuschopná elektrárna

U soudu podle státního zástupce vyšlo najevo, že panely se do areálu elektrárny navážely až 30. prosince 2010. Ve stavebním deníku ani v účetnictví není záznam o jejich elektrikářském zapojení před koncem roku. Stavba měla jen vizuálně působit jako hotová, jinak ale údajně nebyla provozuschopná. Energii do sítě začala elektrárna dodávat až v březnu 2011. Celkovou potenciální škodu vyčíslila obžaloba na 63 milionů korun.

Krajský soud v Brně se v současnosti zabývá také dalšími případy souvisejícími s boomem fotovoltaiky před koncem roku 2010. Samostatné obžalobě čelí bývalá pracovnice ERÚ Ilona Florianová, v dalším procesu soud řeší případ skupiny lidí spojenou s fotovoltaickou elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku.

Nedávno také soud v jiné solární kauze uložil trest 8,5 roku vězení předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové za to, že dvě elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence. Dalším sedmi lidem soud uložil nepodmíněné tresty. Rozsudek není pravomocný.