Soud potvrdil trest pro Toflovy vrahy, dostali 19 let

Brněnský krajský soud poslal na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana (vpředu) za to, že v červnu 2010 zavraždili v Brně Michala Tofla

Brněnský krajský soud poslal na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana (vpředu) za to, že v červnu 2010 zavraždili v Brně Michala Tofla Zdroj: ctk

Brněnský krajský soud poslal na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana za to, že v červnu 2010 zavraždili v Brně Michala Tofla. Bývalý policista Tofl údajně vedl na jihu Moravy policejní gang, který vydíral podnikatele. Vraždu si objednal podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, s nímž měl Tofl údajně finanční spory. Bezděkovský spáchal ve vazbě sebevraždu. Rozsudek není pravomocný.

Soud v této kauze vynesl druhý rozsudek. Případem se zabýval již loni, kdy rozhodl stejně jako dnes. Proti rozsudku se ale tehdy pachatelé odvolali a vrchní soud nařídil brněnskému, aby se kauzou zabýval znovu, lépe zvážil všechny důkazy a vyřkl nový verdikt. Brněnský krajský soud dnes původní tresty potvrdil s tím, že Sobotka Tofla zastřelil a Trkan jej na tento útok pro Bezděkovského najal, při přípravě vraždy i přímo při útoku mu pomáhal.

Trkanův obhájce Roman Šteffel odcházel od soudu nespokojený, protože pro klienta žádal mírnější trest s poukazem na to, že ze samopalu vzor 58 vypálil na Toflovo auto 11 nábojů Sobotka a ne Trkan. „Zvážíme další postup. Podíl mého klienta na vraždě možná byl, ale nevraždil,“ řekl Šteffel po rozsudku.

Před vrchním soudem začal před časem podrobněji vypovídat k případu Sobotka. Přesně popisoval vraždu a to, že z místa činu odjeli s Trkanem na jízdních kolech, která ukradli ve Veverské Bítýšce, a samopal hodili do rybníka u Popůvek. Vyšetřování bylo proto obnoveno. Výsledek byl nulový. Kriminalisté dali třikrát v Bítýšce vyhlásit rozhlasem, aby se přihlásili majitelé ukradených kol, nikdo se ale neozval. Policejní potápěči nenašli ani samopal, údajně vhozený do rybníka.

Sobotka svaluje vinu na Trkana a Trkan na Sobotku. Podle žalobkyně Vladimíry Novotné je Sobotkova obhajoba ryze účelová ve snaze se vyhnout trestu. Dnes sice před soudem vypovídal svědek, který popsal, že se v rybníce našlo při výlovu na podzim roku 2010 jízdní kolo, předsedkyně trestního senátu Dagmar Bartošová ale uvedla, že na skutkovém ději se nic nemění.

Přesnou příčinu sporu mezi Toflem a Bezděkovským se patrně už nepodaří zjistit. Je možné, že si Tofl dělal nárok na část peněz, které získal Bezděkovský z trestné činnosti.

Po Toflově vraždě začali kriminalisté odkrývat případy spojené s vydíráním jihomoravských podnikatelů. Toflův gang si nejprve vymyslel obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídl, že trestní řízení nechají jeho členové zastavit, pokud za to podnikatelé zaplatí. Krajský soud v Brně za to v únoru poslal 11 lidí na tři roky až devět let do vězení.