Soud přiznal exmajiteli Imexu odškodné. Namísto milionů ale jen desetitisíce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Otec majitele zbrojařské společnosti Imex Group Petr Bernatík starší dostane odškodné za nezákonné trestní stíhání a prohlídku nebytových prostor. Obvodní soud pro Prahu 2 mu přiznal 87 500 korun plus úroky, bývalý majitel Imexu Bernatík ale žádal víc než 3,4 milionu. Ostravský soud Bernatíka i jeho syna před zhruba pěti lety zprostil obžaloby v kauze údajného nelegálního vývozu zbraní. Trestný čin se neprokázal, naopak na obchod dohlížela policie. Rozsudek je nepravomocný.

Za nezákonné trestní stíhání pražský soud vyměřil ministerstvu spravedlnosti zaplatit sumu 130 tisíc korun sníženou o 62 500 korun, které už ministerstvo Bernatíkovi staršímu zaplatilo. Za nezákonnou prohlídka nebytových prostor má Bernatík dostat 20 tisíc korun. O odškodnění v samostatném soudním řízení žádá i Petr Bernatík mladší, po státu chce pět milionů korun.

Petra Bernatíka staršího i mladšího zprostil obžaloby Krajský soud v Ostravě 3. září 2010. Podle tehdejšího tvrzení státního zastupitelství vyvezli v letech 2005 a 2006 na Slovensko prostřednictvím své firmy Technoex osm desítek samopalů a přes 70 tisíc cvičných i ostrých vojenských nábojů, které české úřady neschválily k civilnímu použití. Všechny obchody, v celkové hodnotě okolo 300 tisíc korun, přitom měli provést bez licence ministerstva obchodu a průmyslu.

Zákon nemluví jasně

Bernatík starší se zbraněmi obchodoval ve velkém a pro mezinárodní transakce měl paušální povolení. Podle některých právních názorů ale musel žádat o samostatnou licenci i na každou dílčí transakci. Právě nejasnosti ve výkladu zákona vedly soud ke zprošťujícímu rozsudku. Obchodníci také spolupracovali s policií, která měla na jejich obchody s vojenským materiálem dohlížet.

Imex Group se loni dostala do povědomí také kvůli výbuchům ve Vrběticích, kde má pronajaté sklady. V Obci na Zlínsku loni v říjnu a prosinci vybuchly dva sklady, které si ostravská firma pronajímala. Při prvním výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Vyskladňování areálu začalo 2. února, do 30. března odjelo 84 nákladních vozidel s municí a výzbrojním materiálem.