Soud zastavil stíhání Pohůnka v kauze zneužití rozvědky Nagyovou

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek (vlevo).

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek (vlevo). Zdroj: CTK

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Potvrdil to Pohůnkův právník Michal Hráský. Podle soudu jeho jednání není trestným činem. Žalobce se může proti rozhodnutí do tří dnů odvolat. Zásadně se změnilo i postavení dalších obžalovaných – někdejších šéfů Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandy. Soud rozhodl, že je nepotrestá a jejich domnělé prohřešky předá k dořešení ministerstvu obrany.

Zpravodajec Pohůnek čelil spolu s bývalými šéfy rozvědky Páleníkem a Kovandou obžalobě ze zneužití pravomoci. Pro někdejší šéfku kabinetu a nynější manželku premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku.

Soud dostal spis ke kauze Vojenského zpravodajství začátkem června. Zpravodajcům hrozilo za zneužití pravomoci až tříleté vězení. Podle policistů vyvíjela Nagyová na expremiéra Nečase nátlak, aby se rozvedl.

V listopadu 2012 proto Nagyová měla zosnovat a usměrňovat nezákonné sledování jeho bývalé manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou a s Pohůnkem.

Loni v březnu pak údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni a správkyni Hrzánského paláce Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Pohůnek: Plnil jsem rozkazy

Pohůnka spolu s dalšími poslal soud loni v červnu do vazby, kde strávil déle než měsíc. „Budeme čekat na to, jestli si státní zástupce podá stížnost, má na to tři dny,“ řekl Hráský. Sám prý s Pohůnkem zhruba dva týdny nemluvil a páteční rozhodnutí soudu má k dispozici zhruba hodinu.

Podle dřívějšího Pohůnkova vyjádření nešlo v případu Nečasové o sledování, ale o určitou modifikaci obrany proti sledování. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný.

Pohůnek také opakovaně tvrdí, že s Nagyovou nikdy nekomunikoval a jako voják pouze poslouchal příkazy svých nadřízených.

Jedinou obžalovanou v případu tak nyní zůstává Jana Nečasová. Vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan odmítl informaci komentovat. Jeho podřízení mají tři dny na podání stížnosti.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci