Soud zrušil regulaci restaurací a heren, vnitřní prostory ale otevřít nestihnou

Ministerstvo nemůže uzavřít vnitřní prostory restauraci, rozhodl Nejvyšší správní soud.

Ministerstvo nemůže uzavřít vnitřní prostory restauraci, rozhodl Nejvyšší správní soud. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina. Zásah soudu vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. 

Podle soudce Tomáše Langáška by ministerstvo zdravotnictví mělo reagovat na argumenty soudu a budoucí opatření upravit. Dosud se prý z rozhodování NSS o opatřeních přijímaných podle pandemického zákona příliš nepoučilo. "Není naším cílem, abychom odkládali rozhodování v dalších věcech a řešili totéž týden co týden," řekl Langášek.

Návrh k NSS podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání se osobně nezúčastnil, zástupce ministerstva zdravotnictví Jan Bačina opatření hájil. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle NSS ale pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti. Ministerstvu nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten ale umožňuje omezit osob lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně, v celé zemi.

Verdikt NSS nebude mít přímý dopad na restaurace. Dřív než jej doručí, bude platit nové opatření. Ministerstvo by ale mělo reagovat, uvedl soudce.