Soudy loni povolily oddlužení u 90 procent bankrotujících podnikatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Soudy čím dál častěji povolují bankrotujícím podnikatelům tzv. oddlužení, tedy obdobu osobního bankrotu. Z celkem 23.715 bankrotů fyzických osob podnikatelů v posledních pěti letech umožnily oddlužení v 84 procentech případů. Zatímco v roce 2011 to bylo u 60 procent žadatelů, v roce 2015 již u 90 procent. Vyplývá to z analýzy portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

„Oddlužení fyzické osoby podnikatele má stejné parametry jako osobní bankrot. O jeho povolení rozhoduje příslušný soud a konkrétní osoba musí během pěti let splatit alespoň 30 procent objemu svého dluhu. Věřitelé tak mají šanci obdržet alespoň část dlužné částky,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Často jde o pohledávky, jež nebyly v rámci insolvenčního řízení uspokojeny. Častým důvodem povolení oddlužení je také fakt, že dlužník nemá žádný majetek a konkurz na jeho osobu byl proto zrušen pro nedostatek majetku, dodala.

Loni povolily soudy oddlužení celkem 7173 podnikatelům. Nejvíce to bylo u Krajského soudu v Ostravě, který rozhoduje o podnikatelích se sídlem v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Loni tento soud povolil 1380 oddlužení, což je 19 procent všech oddlužení v ČR. Následoval Krajský soud v Ústí nad Labem (Ústecký a Liberecký kraj), který povolil 18 procent oddlužení. Pouhá čtyři procenta oddlužení bylo u Městského soudu v Praze.

Rozdíly mezi soudy se snižují

Rozdíly mezi krajskými soudy co do úspěšnosti žadatelů o oddlužení se snižují. Loni byli nejúspěšnější žadatelé u Krajského soudu v Ústí nad Labem a u Krajského soudu v Českých Budějovicích, které povolily oddlužení 94 procent všech žadatelů. Naopak u Městského soudu v Praze uspělo jen 84 procent žadatelů. V roce 2013 však Krajský soud v Ústí nad Labem povolil 86 procent žádostí, zatímco Městský soud v Praze 53 procent žádostí.

Od roku 2011 počet oddlužení fyzických osob podnikatelů rostl. Mezi lety 2012 a 2013 vzrostl o 133 procent a v následujících dvou letech meziroční růst počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů dosáhl 100 procent, respektive 91 procent. Tento trend se však loni téměř zastavil, když meziroční růst počtu oddlužení dosáhl šesti procent, dodala Kameníčková.