Správce vojenských ubytoven se zatím ubránil čtyřmilionové pokutě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: mediafax

Příspěvková organizace ministerstva obrany Armádní Servisní dostala zpátky čtyřmilionovou pokutu, kterou jí loni udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Provozovatel vojenských ubytoven byl pravomocně potrestán za to, že v roce 2012 uzavřel smlouvu na úklidové a recepční práce s olomouckou společností Bartoň a Partner bez výběrového řízení.

Pokutu zaplatil, současně ale napadl rozhodnutí ÚOHS u brněnského krajského soudu a požádal o odkladný účinek. Soud s odkladem souhlasil a peníze se tudíž organizaci vrátily. Soud zohlednil hlavně skutečnost, že pokutu by v důsledku muselo hradit ministerstvo obrany, tedy státní instituce.

„Příjemce pokuty bude opět stát,“ zdůraznil soud v usnesení, které má server E15.cz k dispozici. Definitivní verdikt by měl soud vynést v následujících měsících. Termín jednání zatím nestanovil. Spor mezi Armádní Servisní a ÚOHS souvisí s případem manipulací s veřejnými zakázkami, které odhalila rezortní kontrola po nástupu Alexandra Vondry (ODS) do funkce ministra obrany.

Dřívější vedení Správy vojenského bytového fondu, což byl předchůdce Armádní Servisní, údajně v letech 2008 až 2010 zvýhodňovalo společnost Staeg z Vyškova a jí spřízněné firmy. Výsledkem byly předražené služby o desítky milionů korun. Protikorupční policie kvůli pletichám obvinilo bývalého ředitele Správy vojenského bytového fondu Romana Hoštu a jeho nástupce Petra Dubravského.

Nové vedení Armádní Servisní se snažilo smlouvy se Staegem vypovědět, v nových veřejných zakázkách ale naráželo na obstrukce některých uchazečů. Svízelnou situaci, kdy hrozilo, že vojenské ubytovny budou bez servisu, pak v polovině roku 2012 řešilo přímým zadáním firmě Bartoň a Partner. Konkurence ale zakázku napadla na ÚOHS a uspěla. Smlouva nicméně mezitím vypršela.

Neměli bychom řešit zakázky za milion