Správní soud již odmítl pět ze 16 stížností na evropské volby

Výsledky voleb při prezentaci v Bruselu

Výsledky voleb při prezentaci v Bruselu Zdroj: CTK

Nejvyšší správní soud již odmítl pět ze 16 stížností, které obdržel po volbách do Evropského parlamentu. Důvodem jsou většinou formální vady, které stěžovatelé ani po výzvě neodstranili, případně voliči požadovali po soudu rozhodnutí, které mu nepřísluší.

Jednu stížnost soud hodnotil jako předčasně podanou. Nadále soud řeší 11 podnětů včetně stížností Strany zelených a České pirátské strany, které kritizují pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu.

Lhůta pro zpochybnění volby konkrétního kandidáta nebo kandidátů vypršela v pátek. Na rozhodnutí o stížnostech má soud dvacetidenní lhůtu, která uplyne 26. června.

„Volební senát průběžně komunikuje s účastníky řízení, soud je vyzývá k případnému odstranění vad návrhu a čeká, zdali navrhovatelé vady v zákonné lhůtě odstraní, poučuje je o složení volebního senátu a nadále shromažďuje podklady pro rozhodování,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Personální výměna

Předsedou sedmičlenného senátu je Vojtěch Šimíček, kterého však prezident ve čtvrtek jmenuje ústavním soudcem. Nejvyšší správní soud tak zřejmě bude muset senát doplnit dalším členem a ustanovit nového předsedu.

Největší pozornost poutají stížnosti pirátů a zelených. Obě strany, které skončily těsně pod pětiprocentní hranicí, chtějí spor případně dotáhnout až k Ústavnímu soudu.

Pro takzvanou uzavírací klauzuli podle nich neexistuje v případě voleb do Evropského parlamentu žádný racionální důvod.

Petr Just: Volební výsledky nesvědčí o přílišném euroskepticismu v Česku