Starostové zničených obcí mohou obejít tendry

Obyvatelé Mlékojed u Litoměřic čekají na kulminaci Labe

Obyvatelé Mlékojed u Litoměřic čekají na kulminaci Labe

Starostové měst a obcí, které stihla povodeň, mohou obejít zákon o zadávání veřejných zakázek a opravu domů nebo silnic zadat v režimu jednacího řízení bez uveřejnění, tedy rovnou například místní stavební firmě. Odpadá tak složitý výběr dodavatele i zrušení tendru v případě, že se přihlásí jediný zájemce. Vyplývá to z analýzy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Výjimku ze zákona je možné uplatnit na stavební práce od rozsahu tří milionů korun, u dodávek a služeb pak jde o limit nad jeden milion. U méně finančně náročných zakázek malého rozsahu je možné zadávat práce napřímo také, jen je nutné upravit interní směrnice, které mnohdy bývají přísnější než zákon.

Zrychlené postupy při rekonstrukci poničených obcí ale mají svá pravidla. Musí jít o urgentní situace, kdy hrozí další škody na majetku či zdraví, ostatní případy mohou být považovány za zneužití výjimky. „Krajně naléhavým případem bude určitě oprava budovy, které hrozí zřícení, nebo most před spadnutím. Anebo stržená příjezdová cesta k vesnici či městské části, kam nevede jiná komunikace,“ vysvětluje Tomáš Langr, expert na státní tendry ze společnosti OTIDEA. Zadavatel také nesmí nakupovat za zvláště nevýhodných podmínek. V praxi to znamená, že musí mít alespoň rámcovou představu o cenových nabídkách obvyklých v místě.