Stát odevzdáváme v dobré pozici, hájil Kalousek bývalou vládu

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Miroslav Kalousek odmítl tvrzení, že by Česká republika patří k nejslabším členům Evropské unie. V rámci prezentace, kde hájil politiku předchozí vlády Petra Nečase, odmítl, že by jako ministr financí za TOP 09 selhal. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka jeho slova odmítl s tím, že Evropa se nám začíná vzdalovat.

Stav tuzemské ekonomiky ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu je ve velmi dobré kondici. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tak odmítl kritiky, kteří prý mluví o České republice jako o spálené zemi.

„Hospodářská i sociální politika byla úspěšná. Odevzdáváme Českou republiku ve velmi dobré pozici v rámci našeho regionu i Evropské unie,“ uvedl Kalousek.

Opatření nebyla prorůstová, ale vedla k důvěře věřitelů, uvedl Kalousek

Kalousek připomněl, že oproti roku 2009 se někdejší koalici podařilo snížit deficit veřejných rozpočtů z 5,8 na 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Důvodem jsou úspory ve výdajích ve výši 270,5 miliady korun, na straně příjmů se za dobu pravicové vlády vybralo o 102,4 miliardy korun víc.

Jak někdejší ministr finančí zdůraznil, díky politice Nečasova kabinetu se snížilo tempo zadlužování, což vedlo k úspoře 74,7 miliardy korun na takzvaných nákladech dluhové služby, tedy při splácení úroků z dluhu. Díky tomu Česko splácí dluhopisy se srovnatelným úrokem jako Rakousko. A výrazně levněji, než Maďarsko, Rumunsko, Slovensko nebo Polsko.

„Reformní opatření nebyla prorůstová, ale vedla k větší důvěře investorů“ uvedl v této souvislosti Kalousek.

„Je pravdou, že hospodářství nerostlo tak, jak bychom si představovali. Je pravdou, že vláda odmítla uměle podporovat růst za peníze na dluh. Rychlejší růst okolních zemí byl však draze zaplacen vysokými úroky a nestabilitou, aniž se podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost,“ uvedl Kalousek.

Evropa se nám vzdaluje, reaguje šéf ČSSD Sobotka

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka Kalouskovu obhajobu neuznává. „550 tisíc nezaměstnaných žádným úspěchem není. Naše průměrná životní úroveň se ve srovnání s Evropou snižuje. Evropa se nám kvůli politice minulé vlády začíná vzdalovat,“ řekl serveru idnes.cz Sobotka.

Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka bylo chybou, že Miroslav Kalousek se coby ministr soustředil pouze na fiskální udržitelnost. „Každá rozumná vláda musí svou politikou sledovat víc cílů naráz. Hospodářský růst, nízkou nezaměstnanost, inflaci, sociální soudržnost a udržitelnost.“ uvedl Mládek.