Stát vyplatil Lessymu 600 tisíc za nezákonné stíhání, polovinu co chtěl

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Ministerstvo spravedlnosti zčásti vyhovělo žádosti o odškodnění bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Za nezákonné trestní stíhání mu vyplatilo 600 tisíc korun, uvedla Česká televize. Lessy chtěl po státu odškodnění 1,2 milionu korun a omluvu. Lessy byl v roce 2012 obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, a následně odvolán z čela policie. Soud ale loni stíhání zastavil. Nyní Lessy pracuje jako policejní přidělenec pro Slovensko a Maďarsko.

Lessy žádal náhradu újmy, kterou mu stíhání způsobilo. „Především náklady na trestní řízení, protože to bylo nejdominantnější, a potom ještě takzvaný očekávaný příjem, který jsem měl mít,“ řekl Lessy. Se žádostí se obrátil na ministerstvo spravedlnosti.

„Paní ministryně Helena Válková schválila poskytnout Petru Lessymu, bývalému policejnímu prezidentu, zadostiučinění ve výši 600 tisíc korun za nemajetkovou újmu způsobenou mu trestním stíháním a poskytnout mu též omluvu,“ potvrdila informaci ČT mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

V pátek ministerstvo zveřejnilo na svém webu omluvu za nezákonné stíhání. „Přijměte prosím omluvu za nemajetkovou újmu, která Vám nezákonným trestním stíháním vznikla a za těžko odčinitelné následky, ke kterým v důsledku nezákonného trestního stíhání došlo ve Vašem osobním, profesním a společenském životě,“ uvedlo ministerstvo.

Souboj s ministrem Kubicem

Lessy byl prezidentem od ledna 2011 do odvolání v srpnu 2012. Důvodem odvolání bylo obvinění, že v září 2011 dal médiím prostřednictvím policejní mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessy tenkrát uvedl, že za jeho stíháním stála snaha ministra vnitra Jana Kubiceho odvolat ho z funkce.

Lessyho nahradil Martin Červíček, ale loni v říjnu soud Lessyho stíhání pravomocně zastavil a tehdejší ministr vnitra Martin Pecina zrušil rozhodnutí o Lessyho propuštění.

Policie tak měla od loňského prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl funkci dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa prezidenta sesadil.

Novým šéfem policie je Tomáš Tuhý, který byl předtím náměstkem policejního prezidenta.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku