Státní podpora firemního výzkumu klesne

Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)

Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT) Zdroj: ctk

Do roku 2016 se státní podpora aplikovaného výzkumu v soukromém sektoru sníží z loňských 5,5 miliardy korun o plné tři miliardy. Takové jsou plány vládní Rady pro vývoj, výzkum a inovace, které vycházejí z čísel ministerstva financí. O nejvíce peněz má přijít rezort průmyslu a obchodu, který je přerozděluje. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici.

„S velkým znepokojením konstatujeme, že podpora aplikovaného výzkumu se v posledních letech snižuje a ani nové výhledy nedávají naději na zlepšení. Tento vývoj jde proti trendu v jiných rozvinutých zemích a ohrožuje konkurenceschopnost české ekonomiky,“ uvedl prezident Asociace výzkumných organizací Miroslav Janeček.

Loni podpořilo ministerstvo průmyslu podnikatele částkou 3,4 miliardy korun, letos pro ně má 2,5 miliardy a napřesrok mají dostat 1,6 miliardy. Dramatický propad je nejspíš čeká v letech 2015 a 2016, kdy celková hodnota programů klesne na 860 a 180 milionů.

Firmy kritizují i to, že s nimi vládní rada dosud nejednala. „Jako rezort průmyslu už se svými programy budeme postupně končit, a pokud v rámci jiných státních organizací na podporu aplikovaného výzkumu nebudou zahajovány nové, čeká soukromý sektor třímiliardový propad. Přitom jde o hlavní kapitoly státního rozpočtu na podporu průmyslových inovací,“ uvedl zdroj z ministerstva. V minulosti rada plány předkládala do diskuze nejpozději v březnu.

Chystané škrty jsou přitom v rozporu s oficiálními stanovisky Nečasova kabinetu. Vláda minulou středu schválila základní rámce státního rozpočtu na příští tři roky. Podle nich se deficit veřejných financí postupně sníží až na 2,8 procenta HDP, přičemž dojde k růstu celkových výdajů z 1,126 bilionu korun na 1,158 bilionu.

„Zmírňujeme konsolidační tempo veřejných financí. Je to jasný signál, že po úspěšné konsolidaci se nyní zaměříme na hospodářský růst a jeho podporu,“ uvedl premiér.