Středočeskou Jesenici má do roku 2023 spojit s Prahou tramvajová trať

Tramvaj Škoda 15T ForCity, ilustrační foto

Tramvaj Škoda 15T ForCity, ilustrační foto Zdroj: Skoda Transportation

Jesenici u Prahy by měla do roku 2023 spojit s metropolí tramvajová trať. Náklady včetně výkupu pozemků budou kolem 2,6 miliardy korun, kraj chce požádat o dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a z Evropské unie. Záměr na zajištění investorské přípravy dnes schválili krajští radní, řekl novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„My jsme dnes na radě schválili vypracování studie k dalšímu jednání na tramvajovou trať z Depa Písnice do Jesenice na Praze-západ. Rozhodlo se, že ta akce by se v budoucnu měla uskutečnit,“ uvedl Petera.

Stavba by se měla rozdělit do dvou etap. Úsek dlouhý 2,1 kilometru z pražské Písnice od plánované stanice metra D Depo Písnice do Vestce bude stát 959 milionů korun. Druhý úsek z Vestce do Jesenice má měřit 3,4 kilometru a náklady na jeho vybudování budou 1,6 miliardy korun.

Doprava z Jesenice do Prahy je dlouhodobě velmi komplikovaná. Na silnici od Benešova do Vestce se v dopravních špičkách vytvářejí kolony vozidel, v nichž často uvíznou i autobusy vezoucí děti do školy a lidi do zaměstnání. Kapacita autobusů je podle kraje nedostatečná.

Tramvajová trať by také měla zlepšit dopravní obslužnost nových vědecko-výzkumných center. Ve Vestci u Prahy bylo nedávno otevřeno biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev a v Dolních Břežanech funguje laserové centrum.