Středočeský kraj Babišovi školu v Benešově neprodá

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Zemědělskou školu si do svého širokého portfolia skupina Agrofert zatím nepořídí. Skupina patřící místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) chtěla od Středočeského kraje koupit Vyšší odbornou a Střední zemědělskou školu v Benešově. Radní prodej neschválili, řekl během dnešního jednání zastupitelstva hejtmanův náměstek pro školství Milan Němec (ČSSD).

Záležitost se dostala na program dnešního zasedání krajského zastupitelstva, které výsledek jednání kraje a Agrofertu vzalo na vědomí. Podle Němce byly k prodeji připraveny materiály pro krajskou radu, ta ale věc neschválila. „Nemáme v programu privatizaci této školy,“ uvedl Němec. Agrofert podle něj se školou spolupracuje a v minulosti jí významně pomáhal.

Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se o prodeji školy Agrofertu v minulosti vedly diskuse. „Úplně jasně neřekli, jak by ta škola fungovala,“ dodal Petera.

Skupina Agrofert, jejímž jediným majitelem je Babiš, zastřešuje přes 200 firem a řadí se k největším ekonomických subjektům v ČR. Je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích.

Zaměstnává přes 34 tisíc lidí. Za tři čtvrtletí letošního roku Agrofert vykázal hrubý zisk 7,7 miliardy korun, což bylo meziročně o čtvrtinu více. Tržby vzrostly o tři procenta na 180 miliard korun.