Středočeští radní nechtějí skládat funkce

Zuzana Moravčíková

Zuzana Moravčíková Zdroj: svoboda.info

Středočeští radní se rozhodli setrvat ve funkcích. K odchodu je vyzvaly opozice i vedení krajské ČSSD kvůli korupční kauze bývalého hejtmana Davida Ratha. Klub zastupitelů ČSSD ale vyslovil radním podporu, nebudou ani dávat své funkce k dispozici, řekl novinářům hejtmanův náměstek Marcel Chládek.

„Radní dostali podporu zastupitelů za klub ČSSD, zároveň to samé podle mých informací proběhlo na klubu KSČM,“ uvedl. On sám prý navrhoval, aby radní dali funkce k dispozici, byl ale s tímto postojem osamocen. Sociální demokraté ve středních Čechách vládnou s tichou podporou komunistů.

Zastupitele dnes nejdříve čeká hlasování o programu, opozice chce navrhnout odvolání rady. Poté by měl být zvolen Rathův nástupce. Podle Chládka je jedinou kandidátkou pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková.

V posledních dnech se projevil rozkol mezi vedením středočeské ČSSD a zástupci krajské rady. Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil vedení středočeské ČSSD, aby kvůli úplatkářské aféře rezignovalo. To je sice připraveno převzít odpovědnost, žádá však, aby demisi podali nejdříve krajští radní. Mnozí to odmítají a objevují se i hlasy, že vedení středočeských sociálních demokratů nemá legitimitu, protože se do něj někteří členové dostali údajně díky kontaktům s bývalým hejtmanem.

Chládek, který byl v minulosti považován za Rathova spojence, volá po důsledném distancování od úplatkářské kauzy bývalého hejtmana. Spory mezi radními a krajským výborem ČSSD jsou podle něj pro sociální demokraty „smrtící“. „Můj osobní názor je, že musíme urychlit tento proces na všech úrovních, jinak je to pomalá sebevražda. Přešlapování na místě může být pro nás smrtící, ještě horší než samotná kauza Davida Ratha,“ prohlásil.

Pokud se středočeská ČSSD s kauzou rychle nevyrovná, mělo by podle místopředsedy sociálních demokratů Michala Haška do vývoje ve středních Čechách zasáhnout stranické ústředí. Chládek řekl, že krajský výkonný výbor ČSSD se má sejít tento týden. Očekává se, že jeho členové rezignují.