Stropnický: Makedonii budou muset s migrací možná pomoct i vojáci

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Může nastat situace, že bude nutné poslat na pomoc Makedonii v boji s migrační krizí vedle policistů i vojáky nebo materiální vojenskou pomoc. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) to řekl na tiskové konferenci po dnešním setkání se zástupci ministerstev obrany visegrádské skupiny. Stropnický také uvedl, že případné pozemní boje proti takzvanému Islámskému státu by měly mít na starosti především blízkovýchodní země.

Požadavek na pomoc Makedonii podle Stropnického přišel Česku a Maďarsku. Obsahoval kromě žádosti o policisty i „praktické věci“ jako stany nebo terénní automobily. Česká armáda by požadované věci mohla Makedoncům poslat během ledna. Dodaný materiál by podle Stropnického doprovodil i menší kontingent vojáků, který by techniku kolegům předal. Zatím se ale neuvažovalo, že by v zemi zůstali.

Maďarský ministr obrany István Simicskó řekl, že součástí požadavku bylo i „fyzické uzavření hranic“ plotem. Zda některá země V4 v této záležitosti Makedonii vyjde vstříc, Simicskó neřekl.

O vyslání vojenské jednotky se podle Stropnického zatím neuvažovalo, v úvahu ale prý připadá třeba vyslání ženistů nebo zdravotního personálu, Makedoncům by mohla armáda poskytnout stany nebo dopravní prostředky. Podobně česká armáda přispěla i Maďarsku a Slovinsku.

Policisté i finance

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že Česko chce do Makedonie vyslat 25 policistů. Jejich misi bude v pondělí schvalovat vláda. Ministerstvo vnitra zároveň podle informací ČTK kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) navrhuje, aby balkánské zemi Česká republika vypomohla 20 miliony korun na materiální vybavení. Podle Stropnického v požadavcích zaslané z Makedonie finanční pomoc nebyla.

Český ministr na tiskové konferenci také upozornil na to, že se na periferii zájmu dostává ukrajinská krize. „Je potřeba, abychom to připomínali,“ řekl s tím, že ostatní země V4 zastávají podobný názor.