Studenti UJAK se brání kritice školy, založili iniciativu

Univerzita J. A. Komenského, UJAK

Univerzita J. A. Komenského, UJAK Zdroj: CTK

Studenti soukromé Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) založili internetovou iniciativu chcemestudovat.cz. Prostřednictvím svých osobních příběhů nesouhlasí se stanoviskem Akreditační komise, která doporučila neprodloužit akreditaci oboru speciální pedagogika, a snaží se vyvrátit i další kritiku směřovanou na adresu této největší soukromé vysoké školy v Česku.

Na webu je podle něj zatím publikovaná zhruba stovka příběhů, které studenti této školy píšou pod vlastním jménem. „Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková se mimo jiné ve svých mediálních vystoupeních opírá o jisté stížnosti samotných posluchačů. Rádi bychom touto iniciativou podobná vyjádření vyvrátili,“ uvedl předseda iniciativy Martin Staněk.

Vyjadřují se především studenti učitelsky zaměřeného oboru speciální pedagogika, kteří si na UJAK doplňují nezbytnou pedagogickou kvalifikaci. Vysoký počet studentů, které univerzita nabrala kvůli zájmu v souvislosti s požadavky zákona o pedagogických pracovnících, byl hlavní výtkou Akreditační komise. Studenti oceňují, že na UJAK je kombinované studium výhradně o víkendech, nikoliv v pátek a v sobotu, jak bývá zvykem na veřejných vysokých školách. Je tak jednodušší ho zkombinovat s pracovním vytížením.

Až 1400 studentů by odešlo jinam

V případě neprodloužení akreditace by zhruba 1400 studentům speciální pedagogiky hrozilo, že budou muset studium dokončit jinde. Univerzita se však chce proti stanovisku komise odvolat a do situace se vložil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Sešel se nejen s vedením UJAK, ale také s děkany pedagogických fakult veřejných vysokých škol. Ti v úterý přislíbili, že poskytnou odbornou garanci, aby studenti speciální pedagogiky mohli dokončit studium na UJAK. Mohlo by to být argumentem pro prodloužení akreditace do konce letošního roku. Předsedkyně Akreditační komise je prý tomuto řešení nakloněna.

Akreditační komise po zasedání na začátku února rovněž uvedla, že kvůli problémům UJAK připraví podnět pro zahájení řízení o odebrání státního souhlasu k činnosti. Proces, který by mohl znamenat zánik této školy, by se mohl táhnout i několik let. Zatím přitom ani nezačal.