Tentokrát už musí šetřit i sociální ministerstvo

Chudý senior

Chudý senior Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí si nakonec proti úplně první verzi plánu státních financí na příští rok pohorší o 1,9 miliardy korun. Podle nového návrhu by se totiž mělo seškrtat 1,5 miliardy korun na podporách v nezaměstnanosti, 1,3 miliardy na nemocenských dávkách a 4,9 miliardy na dávkách v hmotné nouzi.

Tato kapitola státního rozpočtu přesto zůstane jako každoročně nejmasivnější: celkově vzroste o asi 7,4 miliardy korun. Růst výdajů rezortu má jako vždy „na svědomí“ nárůst sumy, kterou stát vyplatí na důchodech. Má to být o téměř 11,2 miliardy korun více než v letošním roce.

Aktuálně představují výdaje na penze třetinu výdajů státního rozpočtu, tedy zhruba devět procent hrubého domácího produktu. Odvody na důchodové pojistné už tradičně na zákonem zaručené výdaje nestačí, každý rok chybí několik desítek miliard. Letos to nejspíš bude 45 miliard korun.

Stát rovněž počítá s tím, že o 5,3 miliardy více by mělo jít na výplatu dávek sociální podpory, o půl miliardy více pak na zaměstnávání postižených. Plánuje také, že napřesrok vydá na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než v letošním roce.

Tyto výdaje by tak měly klesnout proti letošnímu roku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by se měl zvýšit na 23 857 korun.

Státní dluh stoupl za půl roku o 136 miliard korun na 1,636 bilionu