Tisíce domácností jsou bez proudu, ČEZ vyhlásil kalamitní stav

vítr

vítr Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

vítr
vítr
vítr
4
Fotogalerie

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kvůli kumulaci poruch na vedení vysokého a nízkého napětí způsobených silným větrem k 8:30 kalamitní stav v sedmi krajích a k 10:30 v kraji osmém. Kalamitní stav tedy momentálně platí pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj a Vysočinu. Silný vítr stále neslábne. Tisíce domácností zůstávají bez proudu.

Informaci sdělila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. "V terénu jsou poruchové čety a snaží se opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny odběratelům," uvedla mluvčí. Celkem si prudký vítr v Česku vyžádal zatím dvě oběti. 

"Počty poruch bohužel narůstají i z důvodu, že se vítr stále neuklidnil," uvedla mluvčí s tím, že silný vítr ztěžuje práci především v lesních úsecích, kde hrozí pád stromů a větví nejen do vedení, ale také na pracovníky a techniku ČEZ.

Silný vítr od rána řádí po celém území republiky, škody způsobuje zejména na západě a na severu země. "Nejhorší situace je v současné době v kraji Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém a také Středočeském," řekla Holingerová kolem 8:00. Klidnější stav je podle ní zatím na severní a střední Moravě. "Předpokládáme, že se vítr bude přesouvat i do této lokality," odhadla. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení a ulomené izolátory.

"Máme navýšené počty pracovníků jak v terénu, tak i na dispečinku a call centru. Pro hlášení poruch prosím volejte na bezplatnou linku 800 850 860," dodala mluvčí.

Podívejte se, jak v Česku fouká: