TOP 09 dá na volby až 50 milionů korun, skoro půlku si půjčí

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

TOP 09 plánuje investovat do předvolební kampaně až 50 milionů korun a kandidátky chce mít schválené nejpozději 5. září. Na kampaň se chystají také menší strany. Třeba lidovci, kteří chtějí spolu s programem rozdávat i koblihy, mají na kampaň připraveno 40 milionů.

Topka má podle místopředsedy Miroslava Kalouska k dispozici 30 milionů korun. „Výkonný výbor souhlasil s přijetím překlenovacího úvěru do maximální výše 20 milionů korun vůči příspěvkům na hlasy, které se podle volebního zákona vyplácejí,“ upřesnil Kalousek.

Vedení strany prý zatím neřešilo konkrétní jména, která by se mohla na kandidátkách objevit. Krajské organizace by je měly navrhnout do 27. srpna, aby listiny byly nejpozději 5. září schváleny výkonným výborem. Stejně jako v minulých sněmovních volbách bude TOP 09 kandidovat s podporou STAN.

Výkonný výbor partaje rovněž sestavil volební štáb, který by měl předložit strategii a hlavní témata voleb a v jehož čele bude předseda Karel Schwarzenberg.

Do práce s koblihou od lidovců

Na předčasné volby se připravují i strany, které teď nemají ve sněmovně zastoupení. Třeba KDU-ČSL, jež by se po tříleté pauze do dolní komory ráda vrátila, chce dát na kampaň až 40 milionů korun. Lidovci nechystají velkou billboardovou kampaň, hodlají spíše oslovovat voliče na veřejných prostranstvích.

Budou například brzy ráno nabízet lidem na cestu do práce koblihy a volební programy. Příznivci také straně poskytnou místa na svých objektech a plotech k umístění volebních plakátů. Velký důraz dají lidovci také na internetovou kampaň.

Jako lídry kandidátek chce strana spíše nové tváře, které mají reprezentovat generační obměnu. Peníze na kampaň budou mít lidovci z úspor a částečně z úvěru. V příštím roce by strana měla doplatit veškeré dluhy, které po posledních neúspěšných sněmovních volbách má.

Zelení zase s Liškou

Kampaň v ulicích plánuje rovněž Strana zelených, kterou do voleb povede její současný předseda Ondřej Liška. Zelení plánují investovat do 20 milionů a podobně jako v předchozích volbách chtějí oslovit i nadstranické osobnosti.

ANO dotvoří program podle lidí

Přes 58 milionů korun má na svém účtu Babišovo hnutí ANO. Jakou část použije na předvolební kampaň, podle mluvčí hnutí Radky Burketové zatím není jasné. V září strana plánuje turné po republice. Podle názorů občanů, s kterými se budou zástupci hnutí potkávat, chce ANO dotvořit volební program.

V hnutí se kromě Babiše angažují například herec a bývalý velvyslanec Martin Stropnický, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj, politička Věra Jourová, novinář Martin Komárek či pedagog Jiří Zlatuška. Zda všichni stanou v čele kandidátek a případně v kterých krajích, není zatím jasné.