Třetina studentů ekonomie nevěří v přežití EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Téměř třetina studentů tuzemských ekonomických vysokých škol předpovídá Evropské unii zánik do deseti let. Zemím, které se dostaly do ekonomických potíží, jako například Řecko, by jich pomocnou ruku podalo jen 24 procent. Nedůvěřivě se budoucí ekonomové staví také k nahrazení české koruny eurem, souhlasí s ním jen 11 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG ČR, která oslovila 577 studentů tří ekonomických fakult.

Nějakou změnu ve fungování EU v následující dekádě předpovídá podle průzkumu 78 procent studentů. „Evropská unie se již několik měsíců nachází v nelehké situaci - neshody ohledně půjčky Řecku, razantní úsporná opatření ve všech členských zemích, protesty, možná trochu překvapivé výsledky národních voleb. To jsou jen některé z faktorů, které celé uskupení znejišťují a odrážejí se i v názorech studentů,“ uvedl k průzkumu řídící partner tuzemské KPMG Jan Žůrek.

V budoucnost EU čeští studenti příliš nevěří a podle 31 procent z nich je nejpravděpodobnějším vývojovým scénářem do deseti let její rozpad. Dalších 16 procent očekává změnu počtu členů, tedy úbytek členských zemí, nebo naopak rozšíření unie. Podle šesti procent studentů se EU v budoucnosti může změnit na zcela jiný typ organizace, třeba na federaci s jednotnou fiskální politikou, nebo se EU naopak rozvolní do formálního uskupení. Posílení unie předpokládají jen tři procenta studentů.

V otázce eura se proti jeho zavedení v Česku vyslovila drtivá většina dotázaných, 74 procent. Čtyři procenta studentů se proti euru postavila ještě razantněji a očekávají, že do deseti let se již používat vůbec nebude. „Tento výsledek odráží obecné protiunijní naladění české společnosti a rezonuje i s veřejným názorem ponechat si vlastní měnu a spíše se zaměřit na její posilování vůči euru i ostatním národním měnám,“ myslí si Žůrek.

Sběr dat se uskutečnil letos mezi 26. dubnem a 5. květnem formou dotazníkového šetření. Dotazováni byli studenti Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze, Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci.