Trh práce kvete: pokles nezaměstnanosti nezastavila ani zima

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta. V listopadu kvůli ukončování sezónních prací přitom většinou nezaměstnanost roste, nyní je ovšem za poklesem přetrvávající příznivý ekonomický vývoj. Úřad práce zveřejní údaje o nezaměstnanosti za listopad v pátek 8. prosince.

"Podíl nezaměstnaných v listopadu pokračoval v poklesu i přes nepříznivou sezónnost. Už v říjnu se tento ukazatel nezaměstnanosti dostal na svou historicky nejnižší úroveň. V listopadu by měl ještě o desetinu procentního bodu klesnout a posunout tak své dno," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že v listopadu již často nezaměstnanost roste kvůli ukončování sezónních prací a nástupu chladnějších měsíců. "Tuzemský trh práce se v listopadu ale podle některých předběžných údajů nadále vyvíjel příznivě a podíl nezaměstnaných osob tak podle našich odhadů ve srovnání s říjnem dále klesal," uvedl. V prosinci by měla nezaměstnanost začít růst, dodal.

"Zatímco v říjnu stála za poklesem nezaměstnanosti i pozitivní sezónnost, tak listopadový pokles nezaměstnanosti byl tažen zejména domácím hospodářským vývojem," doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.