U Karviné se srazil vlak s kamionem. Nehodu nepřežil strojvedoucí

Srážka vlaku s kamionem v Dolní Lutyni.

Srážka vlaku s kamionem v Dolní Lutyni. Zdroj: České dráhy

U Karviné se ve středu ráno srazil vlak s nákladním vozidlem, nehodu nepřežil strojvedoucí, ve vlaku je přes deset zraněných, uvedly České dráhy na síti X. Podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Martina Kavky je zraněných kolem 15. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému.

Nehoda se stala v Dolní Lutyni v úseku Bohumín - Dětmarovice okolo 05:40. S kamionem se tam na železničním přejezdu srazil vlak InterCity 546 Ostravan. Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková mluvila o desítkách zraněných.

Provoz na železničním koridoru mezi Bohumínem a Karvinou, kudy jezdí i vlaky na Slovensko, se má obnovit po jedné koleji až v sobotu. Zprovoznění druhé koleje předpokládá Správa železnic (SŽ) zhruba do deseti až 14 dnů.

Po srážce podle Kavky vykolejila lokomotiva a jeden vagón, poškozené jsou troleje. "Doprava tak bude v místě zastavená možná i celý den," řekl. Podle Drápala se nehoda stala na železničním přejezdu, který je zabezpečený světelnou signalizací a závorami. Drážní inspekce na místě zjišťuje okolnosti tragické nehody. "Máme hlášeno jedno úmrtí a větší počet zraněných," uvedl Drápal.

Škoda po tragické srážce vlaku a nákladního vozidla byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal řekl, že z toho 30 milionů je odhadnutá škoda na vlakové soupravě a sedm milionů na infrastruktuře, tedy na trakčním vedení či zabezpečovacím zařízení přejezdu. Škoda na nákladním voze zatím vyčíslena nebyla.

Informace, podle nichž řidič nákladního automobilu převážejícího stavební stroj před srážkou vjel na přejezd, kde údajně kvůli nerovnosti uvízl a krátce na to se spustily závory, mluvčí inspekce s poukazem na probíhající vyšetřování zatím nepotvrdil. "Naši inspektoři na místě zjišťují všechny okolnosti a možné příčiny této mimořádné události, a to včetně neprůchodnosti trati," uvedl Drápal.