Spolupracující obviněný v kauze lihové mafie dostal nižší trest

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: Foto Blesk - Jiří Nováček

Nejvyšší soud snížil Tomáši Březinovi trest ze šesti let na 3,5 roku vězení. Jako spolupracující obviněný pomohl rozkrýt takzvanou lihovou mafii, která stát na daních připravila o miliardy korun. Pro zmírnění trestu se právě s ohledem na spolupráci Březiny vyslovovala obhajoba i obžaloba.

Stížnost pro porušení zákona podal ve prospěch Tomáše Březiny také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nejvyšší soud stížnost dnes projednal spolu s Březinovým dovoláním, výjimečně prováděl také vlastní dokazování. Konkrétně soudce Ivo Kouřil četl zprávy o trestních řízeních, v nichž Březinovo svědectví představuje hlavní důkaz.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno celkem osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let. Jeho bratr Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci pak ale trest zvýšil na šest let a zbavil Březinu veškerého majetku. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství.