Únosci zveřejnili nové video s českými dívkami unesenými v Pákistánu

Únosci zveřejnili nové video se dvěma českými dívkami unesenými letos v Pákistánu. Médiím ho poskytly rodiny unesených. Mladé ženy na záznamu prosí českou vládu o pomoc a stěžují si, že jsou ve špatném zdravotním stavu. Video vzniklo 23. srpna, jedna z unesených na záběrech odkazuje na noviny z onoho dne. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že nahrávky nebude komentovat. Premiér Jiří Rusnok řekl, že česká strana je v kontaktu s oficiálními orgány příslušných zemí, více ale neuvedl.

Na záběrech, které se k rodinám dostaly prostřednictvím velvyslanectví ČR v Islámábádu, mluví ženy odděleně, převážně anglicky. Obě mají zahalené vlasy šátkem. „Můj zdravotní stav není stabilní, zejména kvůli potravinám a vodě, a zhoršuje se,“ říká na videu jedna z unesených. „Obávám se také o svoji kamarádku, která byla se mnou, protože nevím, jestli je naživu, nebo ne,“ dodává.

Pak zlomeným hlasem a se slzami v očích popisuje, jak si přeje být pohřbena. „Děkuji rodině za lásku a podporu, kterou mi poskytovali celý život,“ říká také. O něco dříve podotýká, že neví, jak dlouho ještě vydrží. Na důkaz aktuálnosti videa zmiňuje incident z pákistánsko-indické hranice z 21. srpna, při kterém zemřel kapitán pákistánské armády.

Druhá z unesených pak naléhá na českou vládu, aby jí pomohla. „Vyviňte, prosím, co největší tlak na pákistánskou vládu, aby spolupracovala s mými únosci. Dejte jim, prosím, co chtějí. Pomozte mi, prosím, dostat se brzo domů,“ říká.

Po chvíli přejde do češtiny, ve které řekne své poslední přání. „Prosím, až umřu, myslete na mě jenom v superlativech, modlete se ke mně, já vás uvidím. A nebuďte dlouho smutní, protože budu na hezčím místě. Mám vás strašně moc ráda všechny. Prosím vás, na pohřbu mi zahrajte písničku Don't Speak od Gwen Stefani a od Sunshine Top!Top!The Radio a další hezký písničky,“ uvádí.

Další videozáznam zveřejnily také matky unesených dívek. Hovoří na něm o tom, že jsou rády, že jejich dcery jsou naživu. „Děkujeme lidem, kteří drží naše dcery, za vzkaz prostřednictvím videa. Byly jsme velmi šťastné, že naše děti jsou v pořádku,“ říkají. „Do vaší země jely s plným respektem k vaší kultuře a tradicím. Doufáme, že se o ně dobře staráte a jsme za to vděčné,“ uzavřely maminky unesených.

Premiér Rusnok na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády ujistil, že úřady pracují se všemi možnostmi, které mají k dispozici. „Jsme ve styku s oficiálními orgány příslušných zemích, ale dál, jestli to dovolíte, to nebudu komentovat,“ řekl.

Obě české dívky byly na videu zveřejněném už jednou koncem června prostřednictvím sociální sítě Facebook. Na záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.

Ženy se na snímku přimlouvaly za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA. Siddíkíová byla roku 2010 americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Siddíkíová je považována v USA za hrozbu pro jejich národní bezpečnost. V červenci 2008 ji zadrželi policisté na východě Afghánistánu a našli u ní návody na výrobu bomb a poznámky o „útocích s množstvím obětí“. Při následném výslechu napadla Pákistánka několik amerických důstojníků, které se pokusila zabít.

Siddíkíovou zmínil v červenci ve své kritice zacházení s vězni držícími protestní hladovku na americké základně Guantánamo šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí.

České dívky byly v Pákistánu uneseny v březnu, když projížděly ze sousedního Íránu do Indie. V polovině října prezident Miloš Zeman prohlásil, že Česko vyjednává o jejich propuštění.