ÚOHS může ukládat milionové pokuty nově i obcím a státní správě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Obcím, ministerstvům a dalším orgánům veřejné správy nově hrozí za porušení pravidel hospodářské soutěže od antimonopolního úřadu pokuty až do výše deseti milionů korun. Vyplývá to z novely zákona, která vstoupí v platnost letos v prosinci.

Místopředseda ÚOHS Michal Petr řekl, že se úřad bude zabývat například vyhláškami obcí, které mohou soutěž omezovat. Nová kompetence se do zákona dostala díky intervenci poslanců. Chybí k ní ale důvodová zpráva. Podle Petra není jasné, na jaké případy by se intervence úřadu měla vztahovat. „Naším cílem pro nejbližší měsíce až rok je diskutovat tuto problematiku. Za rok bychom chtěli představit pravidla, podle kterých by regulace měla fungovat,“ uvedl Petr.

Podle něj bude úspěchem, pokud státní správa a samospráva začne při svých rozhodnutích brát ohled na dopady svých rozhodnutí na hospodářskou soutěž. „Není na místě, abychom zákon hned začali prosazovat,“ uvedl Petr. Podle něj ÚOHS naopak v parlamentu žádal, aby poslanci zmíněnou část novely odložili.

:

Chováním státní správy a samosprávy se dlouhodobě zabývá slovenský antimonopolní úřad. Od roku 2004 může uložit pokutu až do výše 66 tisíc eur, zhruba 1,7 milionu korun.