Uprchlický tábor u Břeclavi bude zrušen. Není potřeba

Stanový tábor pro imigranty v Poštorné

Stanový tábor pro imigranty v Poštorné Zdroj: ctk

Prázdný stanový tábor pro migranty v břeclavské části Poštorná bude během října či listopadu zrušen. České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec, podle něhož stát k ubytování uprchlíků nebude potřebovat ani vedlejší budovu bývalé věznice. S využitím ubytovacích zařízení v Balkové na Plzeňsku a Drahonicích na Lounsku ministerstvo i nadále počítá.

„Poštornou jsme zatím vynechali z našich plánů,“ řekl Chovanec. Důvodem je, že Česko zatím nepotřebuje tak velké ubytovací kapacity. „Ten stanový tábor se v říjnu, listopadu složí a tu vedlejší budovu nebudeme chtít,“ uvedl.

Tábor v Poštorné ministerstvo vybudovalo pro případ velké vlny imigrantů, kterou by nezvládla ostatní záchytná zařízení. Výstavba stanového detenčního zařízení v areálu věznice v Poštorné na Břeclavsku vyvolala na počátku září znepokojení mezi místními obyvateli i odmítavý postoj radnice. Obyvatelé se obávali zejména toho, aby se tábor s 15 stany a 300 lůžky nestal trvalým centrem pro běžence.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) zatím informaci o věznici v Poštorné oficiálně nedostal, nicméně předpokládá, že by mohla uklidnit rozjitřené nálady veřejnosti v Břeclavi. „Demontáž stanového tábora v návaznosti na počasí byla plánována už v době jeho výstavby. Jsem rád, že zatím tato záloha nemusela být využita,“ řekl ČTK Hašek.

Česká vláda kvůli zesílenému přílivu běženců do Evropy ze Sýrie a dalších částí Blízkého východu už rozšířila středisko pro běžence v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku a nově otevřela záchytný tábor ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Od 1. října bude otevřen objekt v Drahonicích na Lounsku s kapacitou 220 míst, od začátku příštího roku pak zařízení v Balkové na Plzeňsku s kapacitou 200 míst.

Od června do začátku září policie v Česku zadržela 2500 imigrantů. O azyl v Česku ale požádalo jen asi 60 Syřanů.

Haras Rafiq: Radikalizován může být kdokoliv