Úřad vlády povede místopředseda Zemanovců Radek Augustin

Radek Augustin, místopředseda SPOZ

Radek Augustin, místopředseda SPOZ Zdroj: ctk

Šéfem úřadu vlády se stane Radek Augustin, který byl dosud místopředsedou Strany práv občanů – Zemanovců. Kabinet o tom rozhodl na svém středečním zasedání. SPOZ tak dál posiluje svůj vliv ve státní správě. Podle Rusnoka je však Augustin zkušeným manažerem a svého postu ve straně se prý vzdá.

Augustin ve funkci nahradí Lubomíra Poula. Ten má nyní zdravotní volno poté, co byl zadržen policí v souvislosti s kauzami Jany Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl. Podle serveru Aktuálně.cz Poul údajně věděl o zneužívání vojenské rozvědky, která na žádost Nagyové sledovala manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase.

Rusnok prohlásil, že bylo nutné vyřešit situaci v čele kabinetu, bez vedoucího totiž není možné dělat například personální opatření. „Pan Augustin má mojí plnou důvěru,“ poznamenal premiér s tím, že Poula zná a v minulosti s ním spolupracoval.

Nový šéf úřadu vlády se narodil v roce 1977, byl členem ČSSD a Mladých sociálních demokratů. Ve SPOZ je od roku 2010, vede stranickou organizaci na Olomoucku. Loni stál v krajských volbách v čele tamní kandidátky strany. Působil také jako manažer na úřadu Olomouckého kraje, kde měl na starosti mimo jiné čerpání z evropských fondů.

Vliv Zemanovců roste

Nástupem Augustina tak Zemanovci získali další významný post ve státní správě. Expředseda SPOZ Vratislav Mynář je jak známo hradním kancléřem. Málo se ale ví o blízkém vztahu premiéra Rusnoka k této mimoparlamentní partaji.

Šéf SPOZ Zdeněk Štengl propojení Rusnoka se stranou již dříve odmítl. Nicméně je skutečností, že současný předseda úřednické vlády v lednu 2010 vystoupil z ČSSD a v říjnu pak kandidoval jako nestraník za Zemanovce na starostu Prahy Vinoře. V roce 2011 pak za SPOZ vystupoval v médiích.

K Zemanovcům má blízko třeba i ministr vnitra Martin Pecina. Vedení strany o něm vážně uvažuje jako o možném kandidátovi v příštích sněmovních volbách v roce 2014.