Ústavní rada Francie podpořila domácí vězení kvůli terorismu

Francouzská policie při zásahu ve Vincennes

Francouzská policie při zásahu ve Vincennes Zdroj: ctk

Francouzská ústavní rada rozhodla, že úřady neporušují zákony, když ukládají domácí vězení stovkám podezřelých osob v rámci výjimečného stavu, který byl vyhlášen po listopadových teroristických útocích v Paříži. Uvedl to web francouzského deníku Le Monde.

Rada je francouzskou obdobou ústavního soudu a dohlíží hlavně na to, zda zákony neodporují ústavě. Touto otázkou se zabývala na žádost jednoho ze sedmi ekologických aktivistů, kterým úřady nařídily „preventivně“ domácí vězení po dobu nedávného konání ekologického summitu v Paříži. Podle policie hrozilo, že tito radikálové by mohli pořádat protestní akce narušující veřejný pořádek.

Po útocích 13. listopadu, při nichž islamisté zabili 130 lidí a dalších 350 zranili, získal dočasně ministr vnitra kromě jiného právo „nařizovat domácí vězení na jím určeném místě každé osobě, o které je důvod si myslet, že její chování je možnou hrozbou pro bezpečnost a veřejný pořádek“. Podle ústavní rady se u ekologistů postupovalo v souladu s platnými opatřeními a nebyla tak porušena jejich práva zaručená ústavou.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve nedávno oznámil, že kvůli útokům se od vyhlášení výjimečného stavu 14. listopadu uskutečnilo 2700 domovních prohlídek a 287 lidem bylo nařízeno domácí vězení.