Ústí nad Labem se připravuje na úklid po povodni

Záplavy

Záplavy Zdroj: ctk

V Ústí nad Labem řeka velmi pozvolna klesá. Město se připravuje na úklid a zásobuje čisticími prostředky. Evakuovaní lidé dál čekají na návrat, pomáhat jim budou psychologové. Řekla to mluvčí magistrátu Romana Macová. Nadále jsou uzavřeny nábřežní komunikace a oba mosty přes Labe, v noci řešily České dráhy poruchu vlaku na Střekov.

Hladina řeky klesla od kulminace zhruba 70 centimetrů na současných 10,05 metru. „Potvrzuje se, že bude delší dobu trvat, než budou moci lidé zpět do svých domů a bytů,“ uvedla Macová. Kvůli velké vodě muselo v Ústí odejít z domova asi 3700 lidí. Řada z nich chodí k řece kontrolovat hladinu.

Voda zaplavila přízemí a někde i první patra na nábřeží ve čtvrti Střekov. S touto městskou částí je spojení pouze po železnici. České dráhy v noci musely řešit rozbitý vlak, jenž pendluje mezi břehy. Zůstal stát těsně před mostem. „Stáli jsme asi hodinu, bohužel se našli tací, kteří za takovou věc dokázali vynadat průvodčí. Ta chudák sloužila třetí den po sobě, a to ve svém volnu,“ popsal ČTK jeden z cestujících Martin Krsek. Doprava na Střekov je opět bezproblémová.

V centru Ústí už začalo odklízení protipovodňových zábran v místech, kam voda nedosáhla. Město shromažďuje úklidové a hygienické prostředky, techniku a další materiály nutné při odklízení škod v lokalitách zasažených povodní, uvedla Macová. Dobrovolníky koordinuje krizový štáb tak, aby jejich zapojení do úklidových prací bylo co nejefektivnější.

David Klimeš: Dosavadní politiku vlády vzala voda