V Česku zůstává po vichřici přes pět tisíc domácností bez proudu

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Kvůli vichřici, která ve čtvrtek večer zasáhla Česko, zůstává bez elektřiny zhruba 5500 domácností. Problémy jsou především na Děčínsku a v oblasti Železného Brodu. Dodávky by měly být obnoveny ještě dnes, sdělili zástupci ČEZu. Zprůjezdněna už byla většina tratí, kde večer nejezdily vlaky kvůli vyvráceným stromům.

Ve čtvrtek kolem deváté hodiny večer bylo bez proudu až 30 tisíc odběrných míst. "Přes noc došlo k výraznému zlepšení. K sedmé hodině ranní hodině evidujeme na dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí," uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Poruchové čety jsou podle ní stále v terénu a odstraňují závady.

Vítr se v noci uklidnil, přes den má podle meteorologů vát už jen mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti maximálně 20 km/h. Ráno mohou mít problém především řidiči, protože na některých silnicích leží sníh nebo namrzají, ve vyšších polohách se mohou objevit i sněhové jazyky.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstává zatím uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska, pro auta nad šest tun je na Liberecku neprůjezdná také silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Kamiony neprojedou ani po silnici mezi Podomím a Drnovicemi na Vyškovsku a po silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Kvůli vichřici a sněžení bylo ve čtvrtek odpoledne a večer neprůjezdných téměř 20 železničních tratí zejména v horských a podhorských oblastech. Nejčastější příčinou byly vyvrácené stromy na kolejích. "Nejvíce případů jsme zaznamenali ve Šluknovském výběžku, kde byl také nejdéle přerušený provoz. Vlaky mezi stanicemi Šluknov a Dolní Poustevna se po odstranění spadlých stromů opět rozjely v 5:54," uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

Zprůjezdněny už byly všechny železniční tratě s výjimkou Děčínska, kde kvůli přetrvávajícím problémům v Německu nejezdí vlaky ze státní hranice směrem na stanici Bad Schandau. "Obnovení předpokládáme kolem dnešní desáté hodiny," dodal Tesař.