V Klementinu je vystaven vzácný fragment Dalimilovy kroniky

Dalimilova kronika

Dalimilova kronika Zdroj: ctk

V Zrcadlové Kapli Klementina je vystaven latinský fragment Dalimilovy kroniky. Vzácný rukopis si mohou návštěvníci prohlédnout do 17:00, vstupné je zdarma. Část knihy je otevřena na stránkách, které zobrazují zavraždění svaté Ludmily a únos Jitky knížetem Břetislavem. Výstavní kopie je zároveň k vidění na Expu 2015 v Miláně.

Vystavení originálu, který Národní knihovna (NK) koupila před deseti lety na pařížské aukci, se připravovalo asi devět měsíců, řekla mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková. Fragment je uložen ve speciální skleněné skříňce. „Ta vitrína je natolik unikátní, že si můžeme dovolit lidi nechat stát ve frontě přímo tady v místnosti. A to z bezpečnostního i klimatického hlediska, protože Zrcadlová kaple je dostatečně velká,“ řekla Maňáková.

Vitrína má bezpečnostní prvky, neprůstřelné sklo s UV filtrem a klimatizace reguluje teplotu i vlhkost. Přesto vzhledem k choulostivosti rukopisu není možné, aby byl vystaven delší dobu. „Pergamen by se ve chvíli, kdyby začal pracovat s ohledem na světelné podmínky a vlhkost, začal kroutit a mohly by se polámat iluminace. Běžně je uložen v trezoru zavřený v krabici, kde na něj nedopadá žádné světlo,“ vysvětlila mluvčí.

Kniha s ochrankou

Fragment je podobně jako jiné vzácné historické tisky uchováván v Národní knihovně ve speciálních trezorových místnostech, které podléhají přísnému utajení a o nichž ví jen úzký okruh zaměstnanců, řekl Jiří Lučan zodpovědný za bezpečnost. Bezpečnostní služba rukopis osobně ochraňuje až ve chvíli, kdy se dostane z tajných trezorů do veřejných prostor. Během výstavy bude přítomna i skrytá ostraha, která se bude pohybovat mezi návštěvníky.

Pergamenový sešitek o 24 stranách knihovna poprvé vystavila poté, co jej přivezla do Prahy. Odborníci překlad datují do doby kolem roku 1340. Podle typu písma a iluminace jde o italskou práci, zřejmě objednanou Janem Lucemburským nebo Karlem IV.

Základní dílo českého dějepisectví

Veršovaná kronika tak řečeného Dalimila je jedním ze základních děl českého dějepisectví. Neznámý autor ji napsal česky kolem roku 1310. Text knihy byl později často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků. Známé byly německé překlady této knihy, ale o latinském se dlouho nevědělo.

NK za fragment před deseti lety v aukci zaplatila 345.644 eur, tedy zhruba 9,5 milionu korun, po započtení aukční přirážky 10,4 milionu korun. Za způsob nákupu sklidila knihovna, respektive stát kritiku. Tím, že předem veřejně deklaroval zájem unikát v aukci koupit, mohl prý způsobit to, že se cena vyšplhala výše, než kdyby se o něm nemluvilo. Katalogová cena rukopisu byla 120 tisíc až 150 tisíc eur (tehdy 3,6 až 4,5 milionu korun).