V pátek končí kontroverzní sKarty, proces bude trvat půl roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: MPSV

V pátek definitivně končí původně ambiciózní projekt sKarta. Úplné zrušení zabere ještě další půlrok. Karta sociálních systémů stála ministerstvo práce a sociálních věcí zhruba 82,54 milionu korun, její ukončení vyjde na dalších více než 5,24 milionu. Změnou způsobu vyplácení dávek se přitom ušetřilo zhruba 40 milionů.

Takzvané karty sociálních systémů určené pro vyplácení dávek a identifikaci jejích držitelů ukončí zákon, který začne platit 1. listopadu. Úřady práce od 5. do 25. listopadu zašlou všem majitelům sKaret informativní dopis s instrukcemi, jak při jejím rušení postupovat.

Pokud lidé sKartu vlastní, ale žádné dávky z ní nepobírají, nemusejí úřadům nic oznamovat. Prakticky nic se nezmění ani pro ty, kdo si dávky nechají okamžitě přeposílat na svůj osobní bankovní účet. Pokud nenahlásí něco jiného, uskuteční se jen technické změny a nejpozději od dubna 2014 budou dostávat dávky na účet přímo.

Aktivní uživatelé sKaret, kteří s ní vybírají z bankomatu nebo platí v obchodech, by měli nejpozději do 31. ledna 2014 oznámit příslušnému úřadu práce, jak chtějí dávky vyplácet. Pokud nesdělí, jestli je chtějí na účet, nebo poštovní poukázkou, začnou jim úřady nejpozději od dubna 2014 vyplácet peníze složenkou na naposledy nahlášenou adresu.

Nejsložitější situaci má přibližně 30 tisíc lidí se zdravotním postižením, kterým sKarta slouží zároveň jako průkaz ZTP nebo ZTP/P. Budou si muset osobně na příslušném kontaktním pracovišti úřadu práce vyměnit sKartu za nový průkaz.

Ilustrační fotoIlustrační foto | MPSVŽivot ukončení karet zkomplikuje hlavně postiženým (Zdroj: MPSV)

Platnost těchto sKaret skončí 30. dubna 2014 a úředníci doporučují, aby postižení s vyřízením nového průkazu počkali. „Konkrétně v tomto případě doporučujeme držitelům speciálních sKaret návštěvu úřadu práce až po Novém roce. Obecně ale radíme lidem, aby nenechávali vše až na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému a dlouhému čekání ve frontách,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce České republiky Marie Bílková.

Projekt sKaret, který byl schválen v listopadu 2011 za ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), od začátku provázely kontroverze. První karty se začaly zkušebně vydávat v červnu 2012, v srpnu byl systém využívající účty České spořitelny spuštěn.

V listopadu 2012 Drábka v úřadu vystřídala Ludmila Müllerová a začalo omezování sKaret. Jejich úplné zrušení však ministryně odmítala, došlo k němu až v srpnu a září letošního roku, kdy už byla u moci vláda Jiřího Rusnoka.