V Praze až do pátečního rána platí povodňová pohotovost. Nejvážnější situace je v Radotíně

Přívalové déšť rozvodnil potok v Radotíně, který se vylil břehů. Voda uzavřela ulici K Cementárně.

Přívalové déšť rozvodnil potok v Radotíně, který se vylil břehů. Voda uzavřela ulici K Cementárně. Zdroj: www.mppraha16.cz

Strážnice na Hodonínsku.
Strážnice na Hodonínsku.
Strážnice na Hodonínsku.
Přívalové déšť rozvodnil potok v Radotíně, který se vylil břehů. Voda uzavřela ulici K Cementárně.
Přívalové déšť rozvodnil potok v Radotíně, který se vylil břehů. Voda uzavřela ulici K Cementárně.
9
Fotogalerie

Kvůli extrémnímu dešti vyhlásili v Praze hydrometeorologové povodňovou pohotovost pro celé území hlavního města, výstraha platí do pátečního rána. Na potoce Botič byl zaznamenán první povodňový stupeň a přetekla hráz rybníků v Radotíně a Řeporyjích. Déšť také způsobil sesuv půdy na silnici v Radotíně a zastavil tam autobusy MHD. Pražští hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a v některých ulicích nedostačovala kapacita dešťové kanalizace.

"Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v Praze povodňovou pohotovost, neboť je předpoklad, že bude v dalších hodinách pršet. Jedná se o preventivní akt. V Praze zatím velká krize není, jedná se o lokální případy," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Zřejmě nejzávažnější situace je v Radotíně. V oblasti Na Cikánce přetekla voda hráz rybníka. "Stéká do něj voda z okolních strání a potoků a naplnila jej. Ve sklepích se objevuje voda. Vyzvali jsme proto obyvatele, aby se připravili na případnou evakuaci," řekl místostarosta Miroslav Knotek (ODS).

První stupeň povodňové aktivity byl naměřen na Botiči v Nuslích. Hladina potoka tady dosáhla výšky 1,2 metru. Kromě Botiče jsou problémy také v Řeporyjích, kde voda přetekla hráz rybníka.

Sesuv podmáčené půdy zastavil provoz autobusů linky 255 mezi zastávkami Cementárna Radotín a Zadní Kopanina. Žádné další potíže DPP nezaznamenal. "Kanálky pod schodišti mezi uliční úrovní a podchodem ojediněle v některých stanicích, dle místní intenzity deště, krátkodobě nemusely stíhat odvádět vodu do kanalizace. Jinak žádný zásadní problém jsme v souvislosti s dnešními silnými srážkami zatím nezaznamenali," uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Hasičům způsobil déšť největší problémy v jihozápadní části Prahy, kde od 05:00 do 12:00 zasahovali u 23 událostí. Nejvíce práce měli v Radotíně. "V ulici K cementárně se valila dešťová voda po komunikaci a způsobila lokální problémy. V Radotíně byly zatopené sklepy a dvory. Voda se částečně dostala i na dvůr hasičské stanice. Její provoz však nebyl omezen," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V Radotíně rovněž voda zatopila v místní škole část tělocvičny. Hasiči odčerpali vodu a vytvořili z pytlů s pískem hráz.

Na Starém náměstí v Ruzyni museli hasiči odstranit velký pařez, který zatarasil česlo potoka a hrozilo jeho vylití. Monitorují také oblast Radotínského potoka, kde je zvýšený stav vody u umělých nádrží a odtoků kanalizace. Ve třech případech odstraňovali stromy padlé na silnici.