V ulicích Prahy přibudou strážníci

Městská policie

Městská policie

Od září bude denně do ulic Prahy vyrážet o 170 strážníků více než dosud. Důvodem je zvýšení bezpečnosti občanů ve veřejných prostorách a zajištění preventivních opatření protiprávní a přestupkové činnosti.

Radnice jednotlivých městských částí volaly po zvýšení počtu strážníků v ulicích již delší dobu. Požadavkům bezpečnější Prahy se nyní rozhodlo nové vedení Městské policie hl. m. Prahy vyhovět. Strážníky vyšle do ulic v rámci druhé fáze reorganizace, ve které bylo zrušeno 53 vedoucích míst, jež byla ohodnocena jako přebytečná.

Starat se o bezpečnost po svých tedy budou zejména strážníci, kteří dosud pracovali v kanceláři nebo ve zmíněných několika specializovaných útvarech, jejichž působnost byla zčásti omezena či byly kompletně zrušeny.

„Celkem přibude 170 strážníků v přímém výkonu služby v rámci obvodních ředitelství Prahy 1-15. Více strážníků v ulicích bude navíc za stejné peníze jako v minulosti, takže nedojde ke zvyšování rozpočtu,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček a dodal, že úkolem strážníků je sloužit veřejnosti a přítomnost okrskáře nebo strážníka zařazeného do hlídkové služby přímo na ulici je podle něj to, jak by městská policie měla správně fungovat.