V Ústeckém kraji vyhrála ve volbách KSČM před ČSSD

Ústecký kraj

Ústecký kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrála KSČM před ČSSD a hnutím Severočeši.cz. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 55 mandátů získala KSČM 20, druzí sociální demokraté mají 13 křesel, třetí Severočeši.cz devět. V zastupitelstvu bude ještě ODS se sedmi mandáty a Hnutí PRO kraj se šesti. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD s velkým náskokem před ODS a KSČM.

Situace směřuje zřejmě k levicové koalici KSČM a ČSSD, vyplývá z vyjádření jejich lídrů. „Voliči nám asi dali důvěru i proto, že by chtěli levicovou vládu v kraji,“ řekl ČTK lídr kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. KSČM může kromě ČSSD složit většinou koalici i s regionálním uskupením Severočeši.cz, které získalo devět křesel. Bubeníček ale chce respektovat vůli voličů. Těch letos přišlo 33,94 procenta, v roce 2008 byla účast 37,44 procenta.

„My máme zítra (v neděli) zasedání krajského výboru a po něm s výsledkem voleb naložíme. Zatím jsme ale s nikým nejednali,“ uzavřel devětapadesátiletý muž, který má nyní zřejmě největší šanci na hejtmanský post.

ČSSD zatím vyčkává. „Nikomu volat sami nebudeme, počkáme, co udělá vítěz voleb. Ale asi se dá předpokládat, že nás osloví, potom jednat budeme,“ řekl ČTK krajský šéf ČSSD Arno Fišera. „Budeme rádi, když se objeví varianty počítající s podílem ČSSD na vedení kraje,“ dodal.

Že by KSČM zůstala v opozici, to příliš pravděpodobné není. „Taková většina by složit šla, ale když si představím spolupráci stávající velké koalice a dvou subjektů, které postavily kampaň na její kritice, tak to asi nepůjde,“ řekl ČTK lídr ODS Vladislav Raška. Výsledek jeho strany, pouhých 9,7 procenta, jej zklamal. „Já jsem přesvědčený, že pro ODS je to porážka a je potřeba to tak nazvat. Platí to i pro celou pravici v našem kraji. Podle mého názoru podle mého skončíme v opozici,“ dodal.

Volby přinesly i několik překvapení. Pod pětiprocentní hranicí zůstala o třetinu procentního bodu TOP 09, přestože předvolební průzkumy její preference odhadovaly výrazně výše. Mandáty těsně unikly i nacionalistické Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která získala 4,4 procenta. Do zastupitelstva se nedostali ani Paroubkovi národní socialisté, kteří získali jen 2,8 procenta.

Průzkumy naopak výrazně podcenily hnutí PRO kraj, v němž se spojili zelení, lidovci a několik komunálních uskupení. Jeden jim přisoudil s devadesátiprocentní jistotou zhruba procento, druhý 2,5 procenta, jenže ve skutečnosti to bylo 8,2 procenta a celkem šest mandátů. „Způsob prezentace průzkumů nás hodně poškodil a odradil nám voliče,“ řekl ČTK jeden z lídrů hnutí Přemysl Rabas. Očekává, že zůstane v opozici, raději by ale viděl koalici KSČM a Severočeši.cz - poměry na kraji by prý změnila výrazněji.

Do zastupitelstva Ústeckého kraje letos kandidovalo 19 uskupení, před čtyřmi lety to bylo o dvě méně. Nejvíce hlasů tehdy získala ČSSD (32,78 procenta). Do zastupitelstva se dostaly také ODS (20,57 procenta), KSČM (18,39 procenta) a Severočeši.cz (13,20 procenta).